Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Komoru salas

Komoru Savienība ir triju salu arhipelāgs Āfrikas austrumu piekrastē, kas kopš neatkarības iegūšanas 1975.gadā piedzīvojis 19 valsts apvērsumus vai apvērsuma mēģinājumus.

Vēsture. 
"Algotņu republika" (1979.-1989.g.). Kongo Pilsoņu karā Čombes armijā kalpoja franču algotņis Bobs Denārs (īstā vārdā Žilbērs Buržo), viņš padarīja Komoru salas par algotņu "apsolīto zemi," 10 gadus de facto bija neierobežots šo salu valdnieks, viņa vīri sevi dēvēja par les affreux - "briesmīgie." Viņa "algotņu republika" beidza pastāvēt 1989.gadā. Algotņa iecelto valsts vad;it;aju noslepkavoja viņa politiskie pretinieki, un, kad Denāra vīri ieradās atjaunot savu kārtību, tos ielenca un apcietināja Franču ārzemnieku leģions.
Cits dumpis. Dumpinieku spēkiem pārsteidzot Komoru salu valdības karaspēka vienības bojā gājuši daudzi dumpinieki, kā arī ievainoti vismaz divi valdības kareivji. Dumpinieku vadonis ir Mohameds Bakars, kas pasludinājis sevi par daļēji autonomās Anžuānas salas prezidentu pēc uzvaras vēlēšanās, kuru likumību arhipelāga valdība neatzina. Pēc Bakara domām, Komoru prezidentam nebija tiesību atstādināt viņu no amata.
Valdības un dumpinieku spēku sadursmes sākās īsi pirms Komoru valdības plānotā iebrukuma Anžuānā, lai ar Āfrikas Savienības (ĀS) valstu, proti, Tanzānijas, Senegālas un Sudānas karaspēka daļu atbalstu atgūtu kontroli pār dumpīgo salu. ĀS sūtnis Komoru salās paudis, ka visi mēģinājumi pārliecināt Bakaru padoties sarīkot atkārtotas, ĀS uzraudzītas vēlēšanas vai doties izsūtījumā, ir beigušies neveiksmīgi.