Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ķimenes

Čemurziežu dzimtas divgadīgs lakstaugs, garšaugs.

Pasaulē sastopamas pavisam 30 ķimeņu pasugas. Latvijā aug pļavas ķimenes (Carum carvi L.). Latvijas Botāniķu biedrība izvēlējusies ķimeni par 2021.gada augu. Pēdējos gados Latvijas pļavās arvien retāk sastopams. To sakne izrakt iecienījušas mežacūkas.

Apraksts. Neiels vai vidējs 20-30 cm augsts lakstaugs, kas ne tik daudz stiepjas garumā, kā sakuplo. Labākais laiks ķimeņu sēšanai ir marta beigas, aprīlis. Kā divgadīgs augs tas pirmajā gadā aug lēni, līdz rudenim izveido lapu rozetes. Augi pārziemo, bet pavasarī pēc sniega nokušanas tie sāk strauji augt un spēcīgi zaroties. Ķimenes zied no maija līdz jūnijam un ir labs medusaugs, kas piesaista apputeksnētājus.
Ķimenes novāc, kad lielākā daļa sēklu kļuvušas tumši brūnas un, paberžot čemuru saujā, viegli atdalās. Parasti sēklu ievākšana sākas jūlija beigās.

Vēsture. Vēsturnieki apgalvo, ka ķimenes uzturā lietojuši senēģiptieši jau pirms 5000 gadiem.
Senatnē ķimenēm tika piešķirta mitoloģiska nozīme - tās tika uzskatītas par uzticības un taisnīguma simbolu.
Eiropā tiek izmantots jau no viduslaikiem. Vācijā līgavainis un līgava likuši kabatās pa saujiņai ķimeņu, tā apliecinot uzticību viens otram.
Anglijā par ķimeņu izmantošanu vēsta 1440.gada avoti. 

Vērtīga mājlopu garšzāle ganībās, veicina to gremošanu un ēstgribu.

Kulinārijā. Latvijā ķimenes iecep rudzu maizē, iekaisa skābētos kāpostos, iesien Jāņu sierā. Tāpat tās pievieno žāvējumiem, marinādēm un citiem ēdieniem. No ķimenēm gatavo tēju un ķimeņu liķieri - ķimeli.
Kā garšviela tiek izmnantotas arī jaunās un svaigās ķimeņu lapiņas. Tām piemīt maigs, viegls aromāts, tās izmanto kā garšvielu zupām un salātiem.
Ķimeņu ēterisko eļļu izmanto pārtikas rūpniecībā.

Medicīnā. Ēteriskās eļļas u.c. ārstnieciskas viekas saturošs augs. Uzlabo gremošanas sistēmas darbību, nomierina nervus, regulē cukura līmeni. Jo ķimene ir aromātiskāka, jo vairāk tajā ir ēteriekās eļļas - vairāk noderīga veselībai. 
Jaunajām māmiņām ķimeņu tēja ir klasisks līdzeklis, kas veicina piena veidošanos.

Nospiedums civilizācijā.
      Allažu ģērbonis. Allažu pagasta ģērbonī blakus dzirnakmenim virs viļņotās, Allažu reljefu simbolizējošās līnijas redzams arī ķimenes zieds par godu liķierim "Allažu ķimelis." Šo liķieri sāka gatavot Allažu muižas spirta brūzī 1823.gadā, bet 1949.gadā ķimeņu liķiera ražošanas tradīciju pārņēma A/S "Latvijas balzāms." 

Saites.
Ēteriskās eļļas.
Čemurziežu dzimta.
Garšaugi.