Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kosmiskais tūrisms

2007.gada aprīlī pirmo reizi kā kosmiskais tūrists devās amerikānis Čārlzs Simonjī.

2009.gada 8.aprīlī Kazahijas vidienē piezemējās krievu kosmiskais kuģis Sojuz ar amerikāņu kosmisko tūristu Čārlzu Simonjī. Kapsulā atradās arī amerikāņu kosmonauts Maikls Finke un krievu kosmonauts Jurijs Lončakovs. Ungārijā dzimušais Č.Simonjī ir pirmais kosmiskais tūrists, kas izplatījumā devies divreiz. Lidojums maksāja 18,5 miljoni Ls.

Regulāru komerclidojumu kosmosa kuģis.
Tā izstrādi finansējis britu miljardieris Ričards Brensons. Nosaukums – Space Ship Two. Plānveida lidojumus ar to organizēs Brensonam piederošā kompānija Virgin Galactic.
Lidojums plānots 2 stundu garumā, no tā laika 6 minūtes cilvēki pavadīs 110 km augstumā virs Zemes un varēs izbaudīt bezsvara stāvokli. Lidaparātu vadīs divi piloti un tas varēs vienlaikus uzņemt 6 pasažierus. Pirmos lidojumus paredzēts veikt no Ņūmeksikas pavalsts ASV, vēlāk tos veicot no bāzēm visā pasaulē (viena tāda jau sākta iekārtot Ziemeļzviedrijā – Kīruna). Tas tamdēļ, ka projektā iesaistījusies arī Ņūmeksikas pavalsts valdība – piešķirot 200 miljonus dolāru šā kuģa kosmodroma izveidei.
Lidojuma norise. Lidojumu biļetes cena – sākot ar 94 000 Ls. Biežums – sākumā viens lidojums nedēļā, pēcāk – divi lidojumi dienā.
18,3 km augstumā tas atdalīsies no māteskuģa. Pasažieri kļūs par astronautiem, kad tie sasniegs Karmana līniju – nosacīto robežu starp Zemes atmosf;eru un kosmisko telpu 100 km augstumā. 110 km augstumā tiks sasniegts maksimālais augstums, pēc raķešu apstāšanās spārni tiks uzlocīti. Sāksies atgriešanās – 21,5 km augstumā spārnus atkal nolocīs normālā pozīcijā, lai varētu planēt uz Zemi. Kuģis piezemēsies Ņūmeksikas kosmodromā, taču pirmie lidojumi notiks no Mohaves tuksneša Kalifornijā.
Lidojumus sākt paredzēts 2012.gadā.

Tehniskie izmēri. Kuģis Spaceship Two veidots pēc X Prize ieguvēja Spaceship One prototipa, kas tika izstrādāts 2004.gadā. Palaišanas augstums: 14 000 m, 6 pasažieri, 2 piloti. Maksimālais ātrums: Mach35/ 4 200 km/st.
Spārnu pletums – 8,3 m. Spārnu novietojums var mainīties. Four Prat un Whitney P308 dzinēji. Hibrīdraķešu sistēma izmanto šķidro oksidētāju un cieto raķešdegvielu.
Māteskuģis Eve ir lielākais pilnībā no oglekļa kompozītmateriāliem veidotais lidaparāts, kam liela daļa detaļu ir no kompozītmateriāliem.

2011.gada oktobrī britu miljardieris un piedzīvojumu meklētājs Ričards Brensons atklāja pirmo kosmoostu komerciālajiem lidojumiem kosmosā. Viņa kompānijas Virgin Galactic izveidotā lidosta atrodas ASV, Ņūmeksikas pavalsts tuksnesī. Plānots, ka pirmie tūristi kosmosā dosies 2012.gada nogalē.
2,5 stundu lidojums maksās 200 000 ASV dolāru, varēs izbaudīt arī 5 minūtes bezsvara stāvokli.
Kosmoosta izmaksājusi 209 miljardus dolāru, daļēji par amerikāņu nodokļu naudu. Parakstīts līgums ar NASA par trim izmēģinājuma lidojumiem.

2018.gada beigās uzņēmums Space X paziņoja, ka izvedīs kosmosā pirmo tūristu - japāņu miljardieri Jusaku Maedzavu vedīc ceļojumā apkārt Mēnesim. Ceļojums plānots 2023.gadā. Tiesa BFR raķete vēl nav uzbūvēta.

Japāņu tūristi kosmosā. 2021.gada 8.decembrī no Baikonūras pacēlās nesējraķete "Sojuz" ar komandieri Aleksandru Misurkimu un diviem kosmosa tūristiem - japāņiem Jusaku Maedzavu (14.bagātākais cilvēks Japānā) un Jodzo Hirano uz borta. Tūristi devās uz SKS. Maksa - 88 miljoni dolāru. Maedzavas lidojums iezīmē Krievijas pievēršanos kosmiskajam tūrismam.
Abi japāņi un A.Misurkins atgriezās uz Zemes Sojuz MS-20 nolaišanās aparātā pēc 12 SKS pavadītajām dienām. Šis pats Maedzava jau ir rezervējis lidojumu apkārt Mēnesim pie Ī.Maska.

Viesnīcas kosmosā. Viesnīcu tīkla īpašnieks Roberts Bigalo jau vairāk kā 25 gadus strādā pie šādas idejas. 2018.gadā publicētie plāni paredzēja kosmosa viesnīcu, kas divas reizes lielāka par SKS.

Tūrisma plāni uz Mēnesi. Japāņu uzņēmējs Jusaku Maezava par saviem plāniem lidot uz Mēnesi pirmo reizi paziņoja 2018.gada septembrī. 2021.gada sākumā izsludināja pieteikšanos lidojumam uz Mēnesi. Paredzams, ka pirmais privātais lidojums uz Mēnesi varētu notikt 2023.gadā un to nodrošinās Ī.Maska uzņēmums Space X. miljardieris meklē 8 cilvēkus, kas būs daļa no 10-12 cilvēku apkalpes projektā dearMoon. Lidojums varētu ilgt 6 dienas.

Paredzams, ka 2022.gadā sāksies regulāri kosmiskie komerclidojumi, ko sniegs SpaceX, Virgin Galactic un Blue Origin.