Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kargo kulti

Nosaukums cēlies no vārda cargo - "kravas."

Kulti, kurus organizē aborigēnu ciltis, novērojot tehnoloģiski augstāk attīstītu civilizāciju pārstāvjus, parasti amerikāņus vai eiropiešus. Viena no kulta pazīmēm ir vēlme saņemt dāvanas, preces (cargo – angļu val.), no kurienes arī kulta nosaukums. Kargo kulta terminu visai bieži lieto ufologi - paleokontakta teorijas piekritēji, un ar to tie saprot iezemiešu atdarināšanas kultu.

Floridas kargo. 1565.gadā franču kapteinis Žans Ribo Floridā uzcēla kolonu ar valsts ģērboni. Pēc dažiem gadiem tā kļuva par iezemiešu kulta vietu: tie rotāja kolonu ar ziedu vītnēm un nesa tās priekšā upurus.

Jaungvinejas kargo. XX gs. 20.gados pētnieks Frenks Hārlijs konstatēja, ka Jaungvinejas iedzimtie kā dievību pielūdz ne vien viņu pašu, bet arī viņa hidroplānu, ar ko tas atlidojis. Ik vakaru viņi atnesa cūku, ko upurēja pie lidmašīnas priekšgala.
Kad 1943.gadā Jaungvinejas plakankalnē nonāca eiropieši, tie pārsteigti konstatēja, ka vietējie aborigēni rīkojas ar garām bambusu „antenām,” augu šķiedru „vadiem,” bambusu lapu „izolatoriem” un koka „mikrofoniem.”
Vēlāk izrādījās, ka daži viņu izlūki bija novērojuši ASV Gaisa spēku bāzi darbībā, un tagad mēģināja atainot viņu darbību ar savdabīgiem reliģiskajiem rituāliem. Amerikāņi ar lidmašīnām uz salām piegādāja bruņoto spēku sūtījumus ar apģērbiem, medikamentiem, teltīm, pārtikas konserviem, ieročiem utt. Kravas paciņas bija domātas karavīriem, taču nereti tie dalījās ar vietējiem izpalīgiem. Līdz ar kara beigām beidzās arī kravu sūtījumi un baltie aizvācās.
Iedzimtie bija iekārtojuši īstu lidostas imitāciju un gaidīja atgriežamies „debesu putnus,” lai tie atnestu viņiem dāvanas. Viņi domāja, ka, atdarinot kareivjus, spēs pievilināt "dievu" sūtītās dāvanas. Iezemieši cēla koka dispečieru torņus, no palmām veidoja lidmašīnu maketus, iekārtoja improvizetus skrejceļus, kurus rituālu laikā izgaismoja ar lāpām. Kargo kulta sekotāji uz ausīm lika koka austiņas un atdarināja nosēšanās skaņas. Taču viena no vissvarīgākajām rituāla sastāvdaļām bija maršēšana - atdarinot amerikāņu karavīrus, kulta pielūdzēji maršēja, vicinot ASV karogus, rokās turot ieroču imitācijas no koka, uz krūtīm rakstīja - "USA."
Dr.Frīdrihs Šteinbauers, Pēters Vērslijs, Lucs Žents, Ulrihs Dopatka un Ērihs fon Dēnikens fiksējuši veselu rindu šādas izturēšanās piemērus. Benksa salu iedzimtie baltos uzskatīja par radītāju dievu Kvatlu, Jaungvinejā eiropieši kļuva par dievu Mansaru Koreri.
Pedējā pusgadsimta laikā kulta popularitāte stipri kritusies. Tas arī ir saprotams, jo "dievu" dāvanas, par spīti rituālu noturēšanai, tā arī nav atgriezušās. Tomēr pa laikam vēl kargo kulta piekritēji par sevi atgādina. Tā, piemēram, 2012.gada jūlija sākumā pasauli apskrēja ziņa, ka kargo kulta piekritēji Papua Jaungvinejā rituāla laikā nogalinājuši 7 cilvēkus un pēc tam ēduši to gaļu. Tas noticis pie Madangas pilsētas. Kā ziņo Okeānijas Valsts policija, rituālajās slepkavībās iesaistījās ļoti daudz cilvēku. Kulta biedri uzbrukuši apkārtnes iedzīvotājiem un nogalināja tos ar krūmu šķērēm. Tomēr precīzāki uzbrukuma motīvi neesot zināmi.

Tannas kargo. Patiesi kuriozs kargo kults radies nelielajā dienvidjūras salā Tannā. Tur vēl šodien tiek pielūgts dievs vārdā Džons Frams, saliniekiem uz ādas ir tetovējums USA. Ameriku viņi uzskata par „apsolīto zemi” no kuras atgriezīsies Džons Frams un viņus bagātīgi atalgos. Domājams, ka šis Džons Frams ir kāds amerikāņu kareivis, kas XX gs. 20.gados uzturējies salā. Vēl drīzāk tas ir vispārinājuma vārds no John from America. Šis vīrs, kura vārdu jau precīzi diez vai uzzināsim, stāstījis saliniekiem par savu dzimteni, par turienes paražām un civilizāciju. Viņš tiem rādīja mazas tehniskas viltībiņas, ar vienkāršām metodēm ārstēja iedzimtos. Tas viss vietējiem šķita kā brīnums, un dažus gadus pēc kareivja aizbraukšanas viņš kļuva par Dievu. Kā relikvijas tiek glabātas dažas monētas, divas dolāru banknotes, ķivere un „Džona Frama” fotogrāfija. Toreizējais cilts vadonis esot redzējis Framu sapnī un tādējādi kļuvis par pravieti. Šā nelielā kristianizētā ciema baznīciņā virs Jēzus attēla novietota fotogrāfija ar amerikāņu astronautiem uz Mēness, kuriem kā „apsolītās zemes” pārstāvjiem tiek nesti trauki ar ziediem. Cauru diennakti cilts izredzētie sēž krastā un gaida atgriežamies „Džonu Framu,” kurš kādu dienu atgriezīšoties no Amerikas un pāri jūrai aizvedīs visus uz paradīzi.
Aborigēni tehnisko parādību aprakstīšanai izmantoja savus terminus: lidmašīna – „pērkona putns,” tvaika lokomatīve – „uguns rumaks,” tālruņa vadi – „dziedošie vadi.” Piemēram apaču indiāņi vēl šobaltdien automašīnas starmešus sauc par „acīm,” bet dzinēju par „zarnām.”

Secinājumi. Ja Kargo kults radies šādu apstākļu rezultātā, vai mēs varam būt droši, ka mūsu senās reliģijas arī nav radušās līdzīgos apstākļos?
Ar kargo kultu mēģina arī izskaidrot slavenos Naskas plato zīmējumus, galvaskausu stiepšanas tradīciju un citas neparastas lietas.

Saites.
Paleokontakta teorija.
Reliģijas.