Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kirks, Roberts (?-1692.g.)

Robert Kirk.
Skotu garīdznieks un feju pētnieks.

Radniecība. Ģimenē septītais bērns.

Dzīvesgājums. Garīdznieks no Aberfoilas (Skotija), slavens feju un neparasto parādību pētnieks.
Dzimis Aberfoilā.
Atgriezies Aberfoilā strādāt par garīdznieku pēc tam, kad mira viņa tēvs, kas arī Aberfoilā strādāja par garīdznieku.
1691.gadā uzrakstījis savu slaveno darbu „Elfu, faunu un feju slepenā sabiedrība.”
1692.gadā miris.

Ņemšanās ar feju lietām. Laikabiedri apliecina, ka viņam bijušas gaišredzības spējas. Pateicoties tām viņš esot redzējis šīs mazās un neparedzamās būtnes. Balstoties uz personisko pieredzi, Kirks aprakstīja šo tautiņu kā „radīto radību atsevišķu atzaru, kam piemīt cilvēcisks saprāts un pārdabiska varenība. Tās dzīvo un pārvietojas šai pasaulē neredzami visiem, izņemot sievietes un vīriešus, kam piemīt otrā redze.”
Tikai gadu pēc sava slavenā darba izdošanas, t.i. 1692.gadā, Kirks bez pēdām pazuda. Citur gan teikts, ka viņu atrada mirušu vietējā „feju kalniņa” (dun-shi) nogāzē, kas Aberfoilā bija pazīstams ar nosaukumu Feiri Nou.
Aberfoilas iedzīvotāji bija pārliecināti par to, ka viņu pie sevis savākušas fejas un pakalna nogāzē izlikušas tikai Kirka mirušā ķermeņa kopiju.
Šo pašu leģendu atkārtojis Valters Skots (Walter Scott) sava 1830.gada darba "Demonology and Witchcraft" 100.-101.lpp.
1909.gadā pazīstamais reliģisko ticējumu pētnieks V.I.Evanss-Vencs (V.I.Evans-Wentz) gatavoja izdošanai savu slaveno grāmatu „Ticība fejām ķeltiskajās zemēs” (The Fairy Faith in Celtic Countries) un šī Kirka pazušanas leģenda bija visai populāra vēl tad. Pētnieks visai detalizēti bija šo darbu piestrādājis un tādos nolūkos pats apmeklēja Roberta Kirka darbības vietas Aberfoilā. Šeit kāda misis Makgregora (vecās kapsētas pieskatītāja) uzrādīja Vencam Kirka kapu, pie viena arī pavēstīdama, ka pēc vietējo iedzīvotāju domām „tajā nav nekā kā tikai ar akmeņiem piekrauts zārks.” Sieviete arī pastāstīja, ka „Kirku paņēma uz Burvju kalniņu” – nelielu paaugstinājumu otrā ciema galā: „Viņš līdz pat šai dienai ir tur, jo kalniņa iekšienē ir pilns ar alām, bet tajās dzīvo „krietnā tautiņa.”
Kirka vietā nākušais garīdznieks doktors Grehems savā grāmatā „Uzmetumi daiļajai ainavai” vēsta par dažiem vietējās vēstures faktiem. Īsi pēc feju Nolaupīšanas, Kirka spoks esot parādījies vienam no saviem radiniekiem un pavēstījis, ka atgriezīšoties atkal uz sava bērna kristīšanas ceremoniju (Kirka nāves brīdī viņa ģimene gaidīja pieaugumu). Ceremonijā brālēnam bija piekodināts mest dūci pār Kirka spoka galvai, pēc kā tas atsvabināšoties no gūsta Feju valstībā. Kirka spoks patiesi arī esot parādījies kristībās, bet viņa radinieks bijis tik ļoti iztrūcināts, ka nazi tā arī nav metis, tādēļ Kirks joprojām esot gūstā pie fejām.

Darbi.
„Elfu, faunu un feju slepenā sabiedrība.” Grāmata publicēta 1691.gadā. Robert Kirk, Andrew Lang. "The Secret Commonwealth of Elves, Fauns add fairies." 1691.g. Lang's edition of Robert Kirk's Secret Commonwealth (1691). London: David Nutt, 1893.

Avoti.
Stewart. "R.J.Robert Kirk: Walker Between Worlds." Shaftesbury, UK: Element Books, 1990.g.

Saites.
Ufologi.
Fejas.