Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lapzeme

Sāmu apdzīvots vēsturisks novads Skandināvijas un Kolas pussalu ziemeļos.
Sāmi savu zemi sauc par Sápmi vai Same Ätnam.

Tur apmeklētājus sveicina ziemeļbrieži, mirdzoši baltas ainavas un brīnišķīgas ziemeļblāzmas. Šīs ir sapņu galamērķis ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, jo Ziemeļpols spēj aizraut jebkuru. Lapzeme ir maģisks un kontrastains reģions, kur 24 stundu saules gaisma vasarā aizstāj tumšo un sniegoto ziemu. Šī vieta ir unikāla, un reģiona iedzīvotāji pat smej, ka Lapzemē ir astoņi, nevis četri gadalaiki. Vasaras sezona ir kā neviena cita – ar nebeidzām, baltām naktīm un mierīgu arktisko dabu. Tad mirdzumam seko krāšņs rudens, taču ziemā jebkuram ir iespēja iepazīties ar Ziemassvētku vecīti un tā radošajiem palīgiem, kā arī apmeklēt haskijus un ziemeļbriežus. Savukārt pavasarī var doties pārgājienā pa kādu no Lapzemes nacionālajiem parkiem un baudīt dzestro kalnu gaisu.

Administratīvais centrs - Rovaniemi.

Aplūkojamie objekti.

Rovaniemi. Lapzemes galvaspilsēta. Atrodas starp divām lielākajām Somijas ziemeļu upēm Kemijoki un Ounasjoki. 35 tūkstošu iedzīvotāju pilsētiņa ar Ņujorkas ugunīm, Vecrīgas sakoptību, Londonas cenām un Parīzes pašapziņu. Vārti uz Lapzemi.
Ja pilsētā iebrauc no Somijas dienvidiem, pirmo ierauga Ziemassvētku vecīša airētāju klubu. Vasarā var redzēt vecīti ar sarkanu cepuri braukājam ezerā kanoe laiviņā.

Bronzas laikmeta akmens krāvumi pie Lappi. UNESCO sarakstā.

Napapīri. "Ziemassvētku vecīša ciems" (somiski - Joulupukin Pajakylä). Ziemassvētku vecīša (Joulupuki) rezidence, daba un ziemeļbrieži.
Šis ciems atrodas tieši uz Ziemeļu polārā loka, uz zemes ar treknu krāsu uzvilkts polārais loks.
Te var ne tikai sastapt Ziemassvētku vecīti, bet arī viņa uzticamos palīgus – ziemeļbriežus. Pateicoties pasākam un multiplikācijas filmām ar Ziemassvētku vecīša lidojošajiem ziemeļbriežiem, tos labi pazīst visā pasaulē, kur svin Ziemassvētkus. Ir arī teiciens, ka Lapzemē ziemeļbriežu ir tik daudz, cik cilvēku. Tāpēc, apmeklējot Ziemassvētku vecīti viņa dzimtajā pilsētā, ir visas iespējas satikt kādu no šiem majestātiskiem radījumiem, kas klīst apkārt.

Korvatunturu kalns. Šeit ir Vecīša vasaras mītne guļbaļķu namiņā. Purvā lielas lācenes. Maģiskā pusnakts saule pie vasaras debesīm atrodas nepārtraukti. Leduslaikmeta akmenslauks. Somijas un Zviedrijas polārais apgabals ir vienīgais, ko neklāj sniegs, pateicoties siltajām okeāna straumēm.

Jokmoka. Te ir slavenais sāmu gadatirgus – vecākais pasaulē, regulāri darbojas kopš XVII gs. 

Tanakvāras zelta atradnes. (varbūt Norvēģijā?) Pats var paskalot zeltu.  

Tradīcijas.
Briežkopība. Ir teiciens, ka Lapzemē ziemeļbriežu ir tik daudz, cik cilvēku. Briežkopji jeb boazovazzi gadu simtiem audzē ziemeļbriežus, šie skaistie dzīvnieki sastopami arī brīvā dabā, Somijas nacionālajos parkos. Saskaņā ar jaunākajiem apsekojumiem Somijā ir aptuveni 2200–2300 savvaļas meža ziemeļbriežu. Tiek lēsts, ka Somijā kopumā ir ap 200 000 ziemeļbriežu. Lapzemē ir nepieklājīgi vaicāt briežkopim par to, cik liels ir viņa ganāmpulks. Tas ir tas pats, kā pajautāt, cik naudas ir viņa bankas kontā. Lapzemes iedzīvotāji, runājot par ziemeļbriežiem, parasti stāsta, ka viņu nauda “skraida apkārt.”

Saites.
Ziemassvētki.

Somija.