Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lavandas

Lavandula augustifolia.
Lavandu dzimtas augs. Dzimtā ir ap 25 veidiem, bet kā kultūraugu audzē galvenokārt divus veidus - šaurlapu un ārstniecisko.

Vēsture. Vidusjūras reģionam raksturīgs augs, sastopams arī Indijā. Lavandas eļļu  dziedniecībā un rituālos izmantoja jau senie ēģiptieši.
Tradicionāli lavandas audzēšana saistās ar Provansas ainavām.
Pasaulē galvenokārt kā kultūraugu audzē divas lavandas šķirnes - šaurlapu un ārstniecisko.

Dzimtā ir ap 25 šķirnēm:
  -  šaurlapu lavanda (Lavandula angusifolia L). Daudzgadīgs puskrūma augs, līdz 60 cm augstumā. Zied nelieliem zili violetiem ziediem no jūlija līdz septembrim. Labi aug saulainās, no vējiem pasargātās vietās. labi iztur sausu un karstu laiku. Patīk sausa, labi drenēta smilšmāla, nedaudz kaļķus saturoša augsne. Nevar augt mālainā augsnē ar palielinātu skābes līmeni un virspusējiem stāvošiem gruntsūdeņiem.
Stādus stāda 30-40 cm attālumā, stādīšanas bedres dziļums 25-30 cm. Pavasaros regulāri jāapgriež - apgriežot ievēro mērenību, ceru veido regulēri nedaudz apgriežot noziedējušos dzinumus. sausā laikā dāsni jālaista. Nav salcietīga, tādēļ Latvijas ziemās jāapsedz - kad zeme sāk sasalt, ceru apber ar sausu kūdru vai lapām, piesedz ar egļu zariem.
Lavandas ziedus var izmantot telpu aromatizēšanai, iepildot linu maisiņos. Lavandas maisiņus var turēt arī gultā, jo aromāts palīdz atslābināties un uzlabo miegu. Lavandu var likt drēbju skapī - tā atbaida kodes un aromatizē veļu. Lavandas ziedus izmanto kulinārijā - pievieno desertos, c epumos, arī alkoholiskajos kokteiļos (franču virtuve). Ar lavandas ziediem un Himalaju sāli pārkaisa zivis, vistu un cepj cepeškrāsnī - gaļa iegūst specifisku aromātu. Lavandas ēteriskā eļļa atbaida odus, taču to nevar smērēt tieši uz ādas, jo var dabūt apdegumus. Pievienota svecei vai vannas ūdenim, lavandas ēteriskā eļļa palīdz pret stresu, galvassāpēm, bezmiegu, arī ādas problēmu novēršanā.

Skaistumkopšanai, miega uzlabošanai, der kā piedeva tējām, sāļajiem ēdieniem un desertiem, arī ievārījumos,kokteiļos un dažādos uzlējumos. Ziedi satur daudz aromātiskās ēteriskās vielas, kas arī atbild par intensīvu smaržošanu, kas aktīvi raisās karstās vasaras dienās.

Lavandai piemīt nomierinošas īpašības. Bagāta ar ēteriskajām eļļām.

Aplūkojamie objekti. 
"Annas lavandas." Saimniecība Sējas novada "Klīvēs." Te audzē 25 lavandu šķirnes.

Saites.
Lavandu dzimta.