Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Meru kalns

Someru. Saukts arī par Sumeru kalnu.
Pasaules kalns hindu un budistu mitoloģijā.

Analogi. Senajiem ķīniešiem - Kunluņa kalns.

Tiek tēlots kā milzīgs zelta kalns, Visuma un Zemes centrs. Apkārt Meru riņķo saule, mēness, planētas un zvaigznes. Uz tā dzīvo augstākie dievi (Brāma, Višna, Šiva, Indra u.c.), gandharvas, riši u.c. mitoloģiskie personāži.

Pēc hinduistu priekšstatiem Meru kalns atrodas kaut kur uz ziemeļiem no Himalajiem un ir septiņu kalnu grēdu ielokā. Uz dienvidiem no tā atrodas vēl viens leģendārs kalns - Džambudvips.

Hindu mitoloģijā Indras paradīze novietota antarikšā Meru kalnā. Saskaņā ar ticējumiem, šeit laiku pavada drosmīgo kareivju dvēseles pirms jaunām reinkarnācijām. 

Džainismā - Meru kalns ir zelta ass apaļajam diska formas paradīzes kontinentam Džambudvipai.

Meru kalns un Sancze. Triloka - "Trīs pasaules." Trīs pasaules senajā budistu mitoloģijā, kas atrodas secīgi slāņos viena virs otras, un kuras kopīgi veido Visumu. Sancze sastāv no "Vēlmju pasaules" (zemākā Jui-cze pasaule no 2 Zemes stāviem un 8 debesu stāviem), "Formas pasaules" (Se-dze) un "pasaules bez jebkādas formas" (U-se-dze). Saskaņā ar šiem priekšstatiem visu San-cze 28 debesu centrs ir Sumeru kalns. 

Meru kalns džainismā. Madhjaloka - "Vidējā pasaule," "Dzīvnieku pasaule." Saskaņā ar seniem džainistu mītiem, tā ir daļa Visuma - pasaule diska formā, kura centrā novietots apaļš paradīzes kontinents Džambudvipa ar zelta asi Meru kalnu.

Saites.
Hinduisms un hinduisti.
Budisms un budisti.