Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Meidzi (1867.-1912.g.)

Japāniski - 明治天皇, Mucuhito.
122. japānas imperators no 1867. līdz 1912.gadam.

Dzīvesgājums. 1868.gadā imperators Macuhito pārnesa galvaspilsētu uz Edo, pārkrustījot to par Tokiju.
Sākuma pretestības kustību pret faktiskajiem Japānas valdniekiem - sjōguniem no Tokugavas dzimtas atbalstīja samuraju vadonis Saigo Takamori. Viņu pretinieki apvienojās ap imperatoru Mucuhito (Meidzi), kas kāpa tronī 1867.gadā 14 gadu vecumā. Cīņa par varas atgriešanu mazgadīgajam imperatoram vēsturē iegāja ar nosaukumu Meidzi restaurācija.
Takamori bija viens no izlēmīgākajiem sjōgunu gāšanas piekritējiem, un tieši viņš izveidoja atmiju, kas tos izšķiroši sagrāva. 1868.gadā sākās karš starp faktiskā Japānas valdnieka sjoguna Tokugavas Esinoba un imperatora Meidzi piekritējiem, jo pēdējais bija pasludinājis pilnīgu savas varas atjaunošanu. Galu galā sjoguna piekritēji cieta sakāvi, Esinobs kapitulēja. Tomēr viņa piemēram nesekoja piekritēji visā Japānas teritorijā. Vairāki tūkstoši bēga uz ziemeļiem - Hokaidas salu (tolaik sauca par Edzo). 1868.gada 15.decembrī te notika Japānas vēsturē pirmās vēlēšanas, kurās admirālis Enomoto Takeaki tika izvēlēts par jaunās republikas prezidentu.
Sjoganāta armijā liela ietekme bija franču kara padomniekiem, kurus vadīja virsnieks Žils Brunē. Interesanti, ka daļēji tieši viņš kluvis par slavenās filmas "Pēdējais samurajs" galvenā varoņa prototipu. Franču virsnieki komandēja katru no Edzo armijas četrām brigādēm.
Edzo republika pastāvēja pavisam neilgi. Maijā republikas flote tika sakauta kaujā pret Japānas impērijas floti Mijakas līcī. Pēc šī notikuma franči aizbēga, bet maija vidū padevās pēdējās Edzo republikas armijas vienības. Tās prezidents Enomoto Takeaki tika notiesāts.
Pēc Meidzi revolūcijas (1868.g.) par galveno reliģiju Japānā kļuva šintoisms, tomēr vēl joprojām ievērojamās pozīcijās ir arī budisms.  
Pirmajos Mucuhito valdīšanas gados liela ietekme bija Saigo Takamori. Tomēr viņa uzskati par tālāko valsts attīstību nonāca krasā pretrunā ar pārējo valdības locekļu uzskatiem. Saigo Takamori bija pret valsts modernizāciju un Japānas orientēšanos uz Eiropas valstīm un ASV reformu gaitā. Bez tam viņš bija arī Korejas aneksijas piekritējs, ko arī nevēlējās pārējā valdība.
1873.gadā Saigo Takamori izstājās no valdības, tomēr saglabāja militārās iestādes vadītāja amatu. Takamori apmetās dzimtajā Kagosimas pilsētā.
1876.gadā Meidzi valdība atņēma samurajiem visas privilēģijas un priekšrocības. Tāpat tiem tika aizliegts nēsāt īpašās frizūras, kas norādīja uz to piederību karavīru klanam.
1877.gadā sākās sacelšanās, kuru vadīja Saigo Takamori. Tā tika apspiesta dažos mēnešos. Pēdējā kaujā pie Sirojamas pils karotāju skaits bija 60:1 valdības spēku labā. Saigo Takamori tika smagi ievainots kaujā un 24.septembrī mira no ievainojumiem, pēc citiem datiem - veica harikiri.
Pēs sakāves un bojāejas Saigo Takamori kļuva leģendārs. Lai gan samuraji vairāk nedumpojās, tomēr valdība skarbi izrēķinājās ar nemierniekiem, vairākus tūkstošus sodīja ar nāvi. Tomēr, ņemot vērā "pēdējā samuraja" popularitāti, Meidzi viņu 1889.gadā apžēloja - protams, skaists žests un tikai. 
Bijis imperators 1905.gada krievu-japāņu kara laikā.

Saites.
Japānas imperatori (~660.g.pmē.-patlaban).