Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Maijapānas ķēniņi

Kokomu dinastija (1244.–1541.g.). Kokomu dinastija ir tolteku izcelsmes dinastija, kas sagrāba varu maiju Maijapānā.

Pēdējais Maijapānas valdnieks.
Biogrāfija. Gāja bojā 1541.gadā, kad pilsētu sagrābj konkistadori.

Načikokoms (?-1561.g.).
Radniecība. Maijapānas pēdējā ķēniņa mazdēls. Viņa brālis pakārās, jo pret to bija ierosināta lieta „par atkrišanu no ticības.”
Biogrāfija. Sotutas pēdējais valdnieks.
Sv.Ildefonso dienā (Tolēdas bīskaps, pēc katoļu kalendāra) Montehu klana jaundibinātajā Meridā, kas bija naidīgu indiāņu ielenkumā, ieradās Šivu ķēniņš un piedāvāja spāņiem sadarbību, par tās zīmi sniegdams konkistadoriem kukurūzu un medījumu. Monteho ar prieku pieņēma piedāvājumu un Šivu ķēniņš Meridā tika nokristīts.
Turpmākajā notikumu gaitā pašas varenākās maiju valsts ķēniņš palīdzēja konkistadoriem ieņemt Kampeči Ziemeļjukatānā. pa visiem novadiem viņš izsūtija delegācijas, kuras vadīja
Šivu ģimenes locekļi, ar prasību pakļauties baltajiem ļaudīm.
Pašu lielāko tādu delegāciju Šivas nosūtīja pie saviem senajiem ienaidniekiem Kokomiem (nu tie vairs nebija Maijapānā, bet Sotutā). Taču Sotutas ķēniņš Načikokoms atteicās padoties un noslaktēja visu delegāciju, atstāja dzīvu tikai kādu vīru vārdā Kan Či. Tam bija jānoraugās visos nāvessodos, pēc tam viņam izdūra acis un teica: "Un tagad dodies mājup un pavēsti visiem, ko redzēji, pirms tiki padarīts akls. Un nodod, ka brīvie Fazāna un brieža zemes ļaudis nonāvēs visus tos, kas pakļausies, kas sniegs iekarotājiem roku."
Tomēr ar to pašu Šivu palīdzību konkistadori vairākās ielās kaujās sakāva vēl nepakļāvīgos Kokomu maijus.
Načikokoms pretojās spāņiem, krita gūstā, pieņēma kristīgo ticību un vārdu Huans Kokoms. Uzturēja draudzīgas attiecības ar bīskapu Landu, pazina hieroglifisko rakstu un no viņa vārdiem bīskaps pierakstīja Jukatānas maiju vēsturi. Domājams, viņš pašrocīgi uzvilka Landas „alfabēta” hieroglifus. Slepenībā viņš palika uzticīgs savas tautas reliģijai un mūža nogalē atgriezās pie cilvēku upurēšanas, cerēdams uz izveseļošanos. Viņš mira 1561.gadā.

Unaks Sēls (laikam Maijapānas ķēniņš).
Biogrāfija. Bija triju pilsētu savienības pavēlnieks. Nolīga tolteku algotņus un iekaroja 1178.gadā Čičenicu. Sagūstīja Čak-Šib-Čaku („Lielo sarkano cilvēku”) un Čičenicas aristokrātiju, aizveda to uz Maijapānu. 

Saites:
Maiji.