Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mengistu Haile Mariams

Amāriski - መንግሥቱ ኀይለ ማሪያም, angliski - Mengistu Haile Mariam.
Etiopijas diktators, kurš nāca pie varas 1974.gada apvērsuma rezultātā, gāza un vēlāk arī nogalināja pēdējo Etiopijas ķēniņu Haili Selasiju I.

Radniecība. Sieva - Vubanča Bišava (Wubanchi Bishaw), apprecēja 1968.gadā.
Dēls - Andinets.
Meitas - Tigista un Timihirta. 

Dzīvesgājums. 1974.gada februārī notika streiki un demonstrācijas Adisabebā, studenti, zemnieki un strādnieki organizēja sacelšanos. Piedalījās arī bruņoto spēku pārstāvji, kas izveidoja Koordinācijas komiteju un 1974.gada 12.septembrī Haile Selasijs I tika gāzts.
Varu pārņēma Koordinācijas komiteja, ko pārdēvēja par Pagaidu militāro administrācijas padomi (PMAP) ar M.H.Mariamu vadībā. 

"Melnais periods." Sacelšanās rezultātā Etiopijā nodibinājās militāra diktatūra, kuru vadīja PSRS ieliktenis M.H.Mariams. Sadarbojās ar PSRS un cēla sociālismu Etiopijā.
1974.gada 20.decembrī PMAP pasludināja sociālistisku orientācijas kursu un veica sociālekonomiskus pārkārtojumus: nacionalizēja bankas, apdrošināšanas kompānijas, transporta, lielākos rūpniecības un tirdzniecības uzņēmumus.
M.H.Mariams sarāva saites ar ASV, aizliedza baznīcu, satupināja cietumos arodbiedrību vadītājus un palūdza PSRS ekonomisko palīdzību.
Pēc jaunā līdera Mengistu Haile Mariama pavēles 1975.gadā imperators Haile Selasijs I tika nosmacēts ar spilvenu. Tā 1975.gadā izbeidzās viena no senākajām pasaules monarhijām.
1975.gada martā visa zeme tika pasludināta par kopīgu tautas īpašumu, tika likvidētas feodālās attiecības laukos un ieviesta diezgan progresīva darba likumdošana - likums par 8 stundu darba dienu, darba algas minimums, atvaļinājumi.
1976.gada aprīlī tika pieņemta Nacionāli demokrātiskā revolucionārā programma. Tajā tika deklarētas vienotas progresīvo spēku frontes izveidošana komunistiskās partijas vadībā un noteikts tālākās attīstības galamērķis - sociālisms.
Revolucionārie pasākumi izraisīja iekšēju un ārēju pretestību, kas centās gāzt PMAP, aktivizējās opozīcijas organizācijas.
1978.gadā Etiopijai uzbruka Somālija, kuras spēki tika atvairīti ar PSRS, Kubas u.c. "sociālistiskas nometnes" valstu spēkiem. Sekmīgi tika likvidēta arī bruņotu separātistu grupu darbība Eritrejā.
70.gadu beigās Mengistu spēki izvērta „sarkano teroru” pret monarhijas līdzjutējiem. Valsts subsidētie nāves eskadroni ķemmēja ielas, vilka ārā no mājām aizdomīgos un galēja nost tos uz vietas. Lai radinieki varētu atgūt ķermeņus apglabāšanai, tiem vajadzāja samaksāt nogalināšanai izlietotās lodes vērtību.

Komunistu ekonomiskais eksperiments. 1978.gada novembrī tika noslēgts līgums ar PSRS par "draudzību un sadarbību" un Etiopija kļuva par krievpadomju politikas balstu Āfrikā.
1979.gada decembrī tika nodibināta Etiopijas Darbaļaužu partijas organizācijas komisija ar priekšsēdētāju M.H.Mariamu vadībā.
1977.gadā nodibināja arodbiedrību centru - Visetiopijas arodbiedrību savienību ar apmēram 300 000 dalībniekiem 1980.gadā.
Mengistu valdība plānoja pārcelt vairāk nekā miljonu tigraju zemniekus no bada skartās provinces uz auglīgiem rajoniem un sāka šo plānu realizēt 1984.–1985.gados. Šai laikā badā nomira vairāk nekā miljons Etiopijas iedzīvotāju. Pats šis plāns vēl vairāk eskalēja badu valstī, kopš tiem laikiem ar to visā pasaulē asociējas Etiopija.

Militārais dumpis 1989.gadā. 1989.gada 19.maijā notika militārs valsts varas apvērsuma mēģinājums, kas izsauca nemierus visā Etiopijā. Mengistu noturējās pie varas tikai lielas asinsizliešanas rezultātā. Pēc nemieru apspiešanas tika sagrābti 176 dumpīgie virsnieki, no tiem 24 ģenerāļi, ieskaitot sauszemes spēku virspavēlnieku un Ģenerālštāba operatīvās vadības priekšnieku. Nevēloties tikt sagūstītiem, ģenerālštāba priekšnieks un GKS pavēlnieks izdarīja pašnāvību. Aizsardzības ministru nošāva dumpinieki un karadarbībā krita vēl 11 citi ģenerāļi.

Mengistu militārās neveiksmes pēc dumpja. Līdz ar dumpja apspiešanu virsnieku korpuss bija nopietni iedragāts, un nebija vairs kam vadīt cīņas pret tigraju TTAF. Tas viss pārpildīja etiopiešu pacietību. Eritrejieši un somālieši veica invāziju. Iejaucās padomju un kubiešu armijas, taču tās nespēja uzveikt Eritrejas partizānus.
Mengistu ieviesa komandanta stundu, obligāto kara iesaukumu u.c. represīvos pasākumus. Taču viss velti: eritrejieši ieņēma galveno ostu, tiem pievienojās Tigrajas Tautas Atbrīvošanās Fronte, un PSRS izveda savus spēkus. 1988.gadā pēc dienu ilgajām niknajām kaujām ar tigraju nemierniekiem, kas reizēm pārgāja tuvcīņās, etiopu armija tika izdzīta no Aksūmas. Gūstā krita ap 2000 kareivju un virsnieku. Dažu mēnešu laikā pēc dumpja etiopu armija cieta vēl vairākas citas militāras sakāves, kas beidzās ar pilnīgu valdības spēku izdzīšanu no Tigrajas un lielākās daļas Eritrejas.
Karš pārmetās arī uz citām valsts daļām – Gondaras provinci, kurā tika aplenkta Gondara un ZA Vollo provinci, kur 1989.gadā tika nopostīta Lalibela.
Šai laikā nokritās kafijas cena un valstī iestājās briesmīgs bads.
Mengistu režīms krita 1991.gada 28.maijā, kad diktators bēga no valsts, to atstājot Melesam Zenavi - arī tagadējais premjers.
Tad valstī ar mirstošajiem iedzīvotājiem iesākās demokrātiskas pārmaiņas.

1995.gadā tautas sacelšanās rezultātā zaudēja varu. Patlaban slēpjas vairākās adresēs pie sava drauga Zimbaves diktatora Roberto Mugabes.

Etiopijas Augstākā tiesa 2008.gada 26.maijā ar nāvessodu neklātienē notiesāja bijušo diktatoru Mengistu Haili Mariamu, atbalstot prokuratūras iesniegto apelāciju un tajā izteikto viedokli, ka pirms tam par genocīdu piespriestais mūža ieslodzījums nav adekvāts pastrādātajiem noziegumiem. "Ņemot vērā prokuratūras sūdzību, ka mūža ieslodzījums nav samērīgs Mengistu režīma pastrādātajiem noziegumiem, tiesa nolemj viņu sodīt ar nāvi," - teikts tiesas spriedumā.
Prokuratūra pārsūdzēja Mengistu 2007.gada janvārī piespriesto mūža ieslodzījumu, kad viņš tika aizmuguriski notiesāts par genocīdu sakarā ar tūkstošiem cilvēku nogalināšanu viņa 17 gadus ilgās valdīšanas laikā.

Mengistu vadītā marksistu režīma upuri bija no visiem sociālajiem slāņiem, un starp tiem ietilpa imperators Haile Selasijs I, 60 augstākās civilās un militārās amatpersonas, ieskaitot divus bijušos premjerministrus un 25 ģenerāļus, kā arī pareizticīgo, protestantu un musulmaņu reliģiskie līderi, universitāšu studenti un strādnieku līderi.

Pēdējo 14 gadu laikā Etiopijā par Mengistu režīma armijas pastrādātajām zvērībām tiesāti daudzi bruņoto spēku pārstāvji.

Hipotēzes. Stāsta, ka viņš mirušajam Hailem Selasijam I no pirksta novilcis Zālamana gredzenu un tagad to nēsā pats.

Saites.
Etiopijas ķēniņi (X gs.pmē.-1974.g.).
Abesīnija.