Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mūns, San Mjun (1920.-2012.g.)

Unifikācijas baznīcas dibinātājs, iespējams, viens no patiesi apgaismotajiem, jo, vismaz pēc paša apgalvojumiem, saņēmis atklāsmes no Dieva.

Radniecība. Sieva - Hana Hak Ča. Abi ar sievu savas reliģijas tradīcijā tiek saukti par "cilvēces patiesajiem vecākiem."
14 bērni.

Dzīvesgājums. Dzimis 1920.gadā zemnieku ģimenē tagadējās Ziemeļkorejas teritorijā.

Mistiskās atklāsmes. 15 gadu vecumā viņam esot parādījies Jēzus, kurš paziņojis, ka Dievs vēlas, lai Mūns izveido viņa valstību virs Zemes. Pusaudzis divas reizes lūgumu noraidījis, bet trešajā reizē piekritis.

Savu uzskatu dēļ ticis izslēgts no Prezbiteriāņu baznīcas, bet 1946.gadā Mūnu komunisti pat ielika cietumā.
No cietuma viņš tikaa atbrīvots 1950.gadā un tad devās uz tagadējo Dienvidkorejas teritoriju, kur Seulā 1954.gadā nodibināja Unifikācijas baznīcu, uz kuras pamatiem uzcēla milzīgu biznesa impēriju. Līdz pašam pēdējam laikam bija sabiedriski aktīvs - martā saprecināja 2500 pāru, bet jūlijā - veselus 15 000.

Mira 2012.gada 3.septembrī no plaušu karsoņa.

Mūna biznesa impērija. XX gs. 50.gadu beigās pirmie baznīcas misionāri devās uz Japānu un ASV. 60.gados Mūns apceļoja pasauli, lai piesaistītu jaunus sekotājus savai reliģijai. 70.gadu sākumā pārcēlās uz dzīvi ASV, kur nodarbojās ne vien ar Dieva vārda sludināšanu, bet izveidoja biznesa impēriju. Tās uzņēmumi darbojās pārtikas rūpniecībā, būvniecībā un nekustamo īpašumu nozarē.
Lai plašāk varētu sludināt savu reliģisko mācību, viņš iegādājās arī vairākus medijus. 1982.gadā Vašingtonā Mūns izveidoja konservatīvo laikrakstu The Washington Times, bet 2000.gadā iegādājās savulaik pasaulē ietekmīgo ziņu aģentūru United Press International.
Nav īsti zināms Mūna biznesa industrijas apmērs. Tomēr apliecinājums milzīgai ienesībai ir paša Mūna sacītais, ka The Washington Times pastāvēšanas pirmajos 20 gados laikraksta uzturēšanai pie dzīvības ieguldījis vairāk nekā miljardu ASV dolāru (~550 miljoniem Ls).

Mūns un Ziemeļkorejas komunisti. neskatoties uz saviem dziļi pretkomunistiskajiem uzskatiem, viņš 1991.gadā tikās ar sociālistiskās valsts dibinātāju Kim Ir Senu. 2012.gada sākumā nosūtīja delegāciju uz mirušā Ziemeļkorejas vadoņa Kima Čen Ira bērēm. Mūna ģimenei Ziemeļkorejā pieder viena no divām valstī esošajām autorūpnīcām.

Skandāli ar Mūnu.
XX gs. 70.gadu vidū Mūna darbību pētīja ASV drošības dienesti, jo bija aizdomas par viņa sadarbību ar Dienvidkorejas izlūkdienestiem. Viņš tika apsūdzēts mēģinājumos piekukuļot vairākus kongresmeņus, lai tie atbalstītu autoritāro Dienvidkorejas prezidentu Paku Čon Hi.
1982.gadā viņam tika piespriests 18 mēnešu cietumsods par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Mūns savu vainu neatzina, sacīdams, ka ASV vēloties tā iznīcināt viņa baznīcu.
1974.gadā viņš vērsās pie amerikāņiem ar aicinājumu piedot prezidentam Niksonam Votergeitas skandālu.
2003.gadā sprediķa laikā attaisnoja holokaustu, jo tā esot atmaksa žīdiem par Jēzus nogalināšanu. 

Citāti.
"Mēs viņu acīs esam ķeceri, jo mūsu dzīves ceļš ir revolucionārs: mēs atbrīvosim Dievu."

Saites.
Reliģijas.
Unifikācijas baznīca.