Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mugurkauls

Latīniski - columna vertebralis.
Skeleta ass un citu ķermeņa daļu balsta orgāns visiem mugurkaulniekiem, aizsargā muguras smadzenes un to apvalkus.

Cilvēka mugurkauls. Cilvēka mugurkaulu veido 7 kakla, 12 krūšu, 5 jostas un 4-5 astes skriemeļi. Krustu un astes skriemeļi saauguši krustu kaulā un asteskaulā, kas veido mazā iegurņa mugurējo sienu.
Vismazākie ir kakla skriemeļi, uz kuriem balstās tikai galva. Virzienā uz leju skriemeļi pakāpeniski palielinās. Vismasīvākie ir jostas un augšējie krustu skriemeļi, kas iztur visa ķermeņa svaru (izņemot kājas).
Katrs skriemelis sastāv no ķermeņa, loka un 7 izaugumiem. Starp ķermeņiem un lokiem atrodas skriemeļa atveres. Krūšu skriemeļu ķermeņu sānu virsmās ir ribu bedrītes, kas veido locītavas ar ribu galviņām.
Skriemeļu ķermeņus savieno skrimšļa plātnītes - starpskriemeļu diski un 2 garās saites, kas stiepjas pa skriemeļu priekšējām un mugurējām virsmām visā mugurkaula garumā. No ķermeņiem uz mugurpusi iet loki ar izaugumiem. Augšējie un apakšējie locītavizaugumi savieno blakus esošos skriemeļus, veidojot starpskriemeļu locītavas (articulationes intervertebrales). Šķērsizaugumi iet no lokiem sānu virzienā. Krūšu skriemeļiem tie savienojas ar ribām. Smailie izaugumi iet no lokiem kakla un jostas daļā gandrīz horizontāli, bet krūšu daļā gandrīz horizontāli, bet krūšu daļā stipri noliekti uz leju. To gali iztaustāmi zem ādas ķermeņa viduslīnijā. Smailos izaugumus savieno īsās saites un garā saite. Arī starp šķērsizaugumiem ir īsas starpsaites. Tādejādi locītavas, starpskriemeļu diski un saites savieno mugurkaula skriemeļus vienā stabā, ko muguras muskulatūra palīdz noturēt vertikāli.
Mugurkaula vidū no skriemeļu atverēm izveidojiem mugurkaula kanāls, kurā atrodas muguras smadzenes ar apvalkiem. Kanāla sānos ir starpskriemeļu atveres, pa kurām no kanāla iznāk muguras smadzeņu nervi. Krustu kaulā ir krusta kaula kanāls - mugurkaula kanāla turpinājums. No tā muguras smadzeņu nervu zari iznāk pa priekšējām un mugurējām krusta kaula atverēm.
Pēc piedzimšanas clvēkam izveidojas 4 fizioloģiski mugurkaula izliekumi: kakla un jostas daļā tie vērsti uz priekšu, bet krūšu un krustu daļā - uz atpakaļu. Ejot, skrienot vai lecot šie izliekumi samazina grūdienus un satricinājumus starp skriemeļiem. Ja nepareizi sēž skolas solā vai bieži nes smagumu vienā un tai pašā rokā, var izveidoties patoloģiski mugurkaula izliekumi.

Saites.
Skelets.