Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Miglāji

Planetārie miglāji ir mirdzošu gāzu un putekļu mākoņu sakopojumi tilpumā, kas līdzinās simtiem un pat daudziem tūkstošiem saules sistēmu. Tie radušies no mirstošas centrālās zvaigznes. Tiem visiem ir neregulāras formas.

Piemēri:
Kaķa acs (NGC 6543) – atrodas 3300 gg attālumā. Apmēram 1000 gadu atpakaļ tā ārējais apvalks uzsprāga un izveidojās divi ovālas formas gāzu mākoņi, kas krustojas taisnā leņķī, kas tam piešķir zieda formu. Aiz tiem novietoti vismaz 9 koncentriski apļi, kas tiek uzskatīti par secīgu svārstību paliekām pēdējo 13 500 gadu laikā.
Šis miglājs nav liels – tikai 1.17 reizes pēc masas lielāks par mūsu Sauli. Centrālā saule patlaban neizrāda aktivitāti, bet drīzumā tai jāpārvēršas par supernovu, vēl pēc tam jākolapsē par „balto punduri.”
Interesanti, ka šis miglājs ir „maigs” rentgena starojuma avots.
Mainela teorijas sekotāji uzskata, ka šis miglājs ir vainojams berilija-10 līmeņa izmaiņās, kas reģistrētas Grenlandes ledū. Tas esot ietekmējis cilvēka evolūciju. Citi speciālisti šo pārvērtēto miglāja nozīmi neatbalsta. Tie atzīmē, ka miglāja starojums nav pietiekami jaudīgs.