Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mikroviļņu krāsnis

Stāsta, ka mikroviļņu spēju sasildīt atklāta nejauši - 1945.gadā inženieris autodidakts Pērsijs Spensers, laboratorijā zstrādājot magnetronu (radara izstarotāju), pamanījis, ka izkususi uzvalka krūšu kabatā esošā šokolāde. Pērsijs ieinteresējās par šo parādību un jau tai pašā gadā pieteica patentu.

1950.gadā amerikāņu inženierim un izgudrotājam Persijam Spenseram (Percy Spencer, 19.07.1894. – 08.09.1970.) piešķīra patentu par mikroviļņu krāsns ideju. Sākotnēji mikroviļņu krāsnis bija lielas un paredzētas galvenokārt lietošanai ēdināšanas iestādēs. 60.gadu beigās tika izveidotas kompaktākas un lētākas ierīču versijas, un drīz pēc tam mikroviļņu krāsnis ieguva milzu popularitāti. 

1947.gadā kāds Bostonas restorāns uzstādīja šādas mikroviļņu krāsns eksperimentālu modeli. Tā izskatījās kā milzīgs skapis 340 kg svarā ar ūdens dzesēšanas sistēmu. Mūsdienu ekvivalentā tāds maksātu 52 000 ASV dolāru. 

Tomēr par mikroviļņu krāsns dzimšanas dienu uzskatams 1955.gada 25.oktobris, jo šajā dienā amerikāņu uzņēmums Tappan Company uzsāka sadzīves krāsniņu ražošanu. Pirmo tādu cena bija 11 000 dolāru.

Darbības princips. Augstas frekvences  (2,45 GHz) radioviļņi iespiežas pārtikas produktos līdz 38 mm dziļumā un izraisa strauju ūdens molekulu polarizācijas maiņu, bet produktu uzsilda molekulu kustība. Starojums nav jonizējoss, vēl jo vairāk - radioaktīvs.

Bīstamība veselībai. 1991.gadā šveiciešu zinātnieki B.Blanks un H.Hertels paziņoja, ka mikroviļņi izraisa izmaiņas asins sastāvā, hormonālu disbalansu un pat vēzi. 1993.gadā viņus notiesāja par apmelošanu, bet 1998.gadā ECT šo spriedumu atcēla.
Tomēr jautājums par mikroviļņu krāšņu pagatavoto produktu veselīgumu ir diskutabls. Skepriķi atsaucas uz kaut kādiem pētījumiem PSRS un Vācijā. 

Bīstami ir šādās krāsnīs pagatavot olu čaumalā, produktus ar blīvu mizu, kā arī hermētiski noslēgtus produktus vai follijas iesaiņojumā. Savukārt strauji uzsildīts ūdens var spēji uzvirst jau pēc izņemšanas no krāsniņas. Dažādi jokdari atjklājuši veidus kā ar mikroviļņu krāsniņām spridzināt, kā arī dažādus interesantus fizikas eksperimentus.

Saites.
Fizika.