Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mendeļejevs, Dmitrijs (1834.-1907.g.)

Krieviski - Дмитрий Иванович Менделеев.
Krievu ķīmiķis, ķīmisko elementu sistemātikas un periodizācijas tabulas atklājējs.

Dzīvesgājums. Kaut kad 1861.-1915.gados darbojies Brīvajā ekonomiskajā biedrībā.

Mendeļejeva tabulas atklāšana. Pirms Mendeļejeva 1864.gadā vācu zinātnieks Jūlijs Lotārs Meijers piedāvāja savu tabulu ar 28 elementiem 6 stabiņos, saskaņā ar to valenci. 1866.gadā angļu ķīmiķis Džons Aleksandrs Ņūlends piedāvāja mēģinājumu saistīt elementu īpašības ar to atommasu, kuras arī noformēja tabulas veidā. Lai gan abi šie sistematizācijas mēģinājumi bija kļūdaini, tomēr Mendeļejevs bija ar šīm tabulām labi pazīstams, tātad arī "paraugi" bijuši tā acu priekšā.

Mendeļejevs un šņabis. Stāsta, ka tieši Mendeļejevs pirmais esot pagatavojis 40 grādu stipru šņabi - t.i. noteicis krievu vodkas standartu. It kā viņa doktora disertācijā "Pārspriedumi par spirta savienošanu ar ūdeni" ("Рассуждение о соединении спирта с водою") minēts, ka tieši šāds savienojums ir cilvēka veselībai visnekaitīgākais. Pēterpils "Vodkas muzejā" uz viena no stendiem esot uzraksts, ka Mendeļejevs uzskatījis 38 grādu šņabi par ideālu stiprumu, tomēr šo skaitli vienkāršāiem alkohola nodokļa aprēķiniem noapaļojuši līdz 40.
Šo mītu visai aktīvi izmanto krievu šņabja ražotāji un tirgotāji, piemēram, krievu šņabja standarts, ko noteikusi ķeizara valdības komisija ar mendeļejevu priekšgalā 1894.gadā.
Tomēr tie ir tikai izdomājumi. Mendeļejeva disertācijā nav ne vārda par 40% spirta šķīdumiem, bet gan aplūkojis viņš ir daudz augstākas koncentrācijas - no 70% un vairāk. Visu Mendeļejeva zinātnisko rakstu vidū nav neviena, kurā būtu stāstīts par to, kādā koncentrācijā šķaidīt spirtu šņabja vajadzībām.
Īstenībā 40 grādu krievu šņabja standarts tika noteikts 1843.gadā, kad Mendeļejevam bija vēl tikai 9 gadi. Tolaik nodokli ņēma no katra grāda.

Krievu pareizticīgo baznīca nelika mieru D.Mendeļejevam. 

"Māņticība ir pārliecība, kas nav dibināta uz zināšanu. Zinātne cīnās ar māņticību kā gaisma ar tumsu."

Saites.
Mendeļejeva tabula.
Ķīmija un ķīmiķi.