Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Morisonvilas ķēdīte

Atrašanās vieta. ASV, Illinoisas pavalsts Morisonvilas pilsēta.

Atradums. 1891.gada 9.jūnijā vietējā avīžu izdevēja sieva misis S.V.Kalpa, bēra spainī ogles. Vienu no lielākajiem gabaliem viņa saskaldīja. Lūzuma vietā bija zelta ķēdīte apmēram 10 collu garumā. Seni un oriģināli izstrādāta. Iesākumā kundze nosprieda, ka ķēdīte tur iekritusi un mēģināja to izcelt. Taču tā stingri bija iekļāvusies ogles struktūrā. Ķēdīti izurbināja un aiznesa pie juveliera novērtēšanai – tā svēra ap 12 g un bija pagatavota no 8 karātu zelta (tātad sakausējums, kurā ir 8 daļas zelta un 16 daļas cita metāla, iespējams, vara). Tāds zelta standarts līdz šim nav bijis zināms.
Kundze mira 1959.gadā, ķēdīte tika mantiniekiem un zuda zinātnei. Tā laika zinātnieki dīvaino atradumu neņēma par pilnu, tādēļ mums trūkst jebkādu sīkāku datu par to.

Iespējamais vecums. Spriežot pēc atrašanas apstākļiem, ķēdīte ir tikpat veca kā to ietverošā ogle. Ogles vecums tajā rajonā ir no 260–320 miljoniem gadu.

Šaubas. Nav tomēr izslēgta, ka tā bija avīžu pīle, lai palielinātu avīzes noietu. Taču, aplūkojot konkrēto avīzes numuru, var secināt, ka ziņa nav tikusi pasniegta kā sensācija. Tā gan publicēta pirmajā lapā, taču starp galvenajām ziņām, piesardzīgi un nepretenciozi.