Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mistpoēferi

Nezināmas izcelsmes skaņa, kas rodas skaidrā laikā, neesot nekādai seismiskai aktivitātei un atgādina šāviņa sprādziena skaņu. Eksistē liecības par to, ka līdzīgas skaņas dzirdējuši vēl krietni pirms virsskaņas lidmašīnu parādīšanās un dinamīta izgudrošanas.

Šo nosaukumu devuši Ziemeļjūras zvejnieki. Itālijā šīs skaņas sauc par marina vai brontidi, Haiti iedzīvotāji - par houffre, amerikāņi - par "Mudusa trokšņiem," indieši - par "barizālajiem lielgabaliem."

Noslēpumaino trokšņu izcelsmi mēģināja izskaidrot beļģis Ernests van den Breks jau XIX gs. beigās, kurš bija savācis simtiem šādu liecību Eiropā no Īslandes līdz pat Biskajas līcim. Viņš izvirzīja hipotēzi, saskaņā ar kuru mistpoēferu iemesls ir "kādas neparastas atmosfēras elektrības izlādes." 

Cits pētnieks M.Ruto pieņēma, ka skaņas saistītas ar kaut kādiem procesiem zemes garozā un salīdzināja tās "ar triecienu, ko iekšējā šķidrā masa var vērst pret zemes garozu no apakšas." 

Citi pētnieki savukārt ievēroja, ka šīs parādības vairumā notiek piekrastes joslās vai upju deltās un tāpēc varētu tikt izskaidroti kā zemes nosēšanās zem uzkrāto sanesu daudzuma. Izvirzītas arī vairākas citas versijas par šo skaņu iedabu, tomēr neviena no tām tā arī pārliecinoši nav varējusi izskaidrot šo fenomenu.

Saites:
Anomālas parādības.