Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nguema, Fransisko Masiass

Pirmais Ekvatoriālās Gvinejas prezidents Fransisko Masiass Nguema piedzima trūcīgos apstākļos ciema pūšļotāja ģimenē. Deviņu gadu vecumā Fransisko kļuva par bāreni spāņu koloniālās administrācijas izraisīta incidenta dēļ un bija spiests izdzīvot paša spēkiem kopā ar desmit brāļiem un māsām.

Nguema izglītības trūkuma dēļ cieta no mazvērtības kompleksa, taču, neskatoties uz to, lielām grūtībām nokārtojis civildienesta eksāmenu, nolēma meklēt laimi politikā, kur viņam uzspīdēja veiksme.

Nguema ar spāņu koloniālās valdības palīdzību kļuva par Mongomo pilsētas mēru, jo spāņi neaptēstajā šamaņa dēlā saskatīja viegli manipulējamu marioneti. Šis lēmums gan spāņiem vēlāk skaudri atspēlējās.

Kad Nguema kļuva par prezidentu, viņš izsludināja sev neierobežotas pilnvaras, uzsāka iebiedēšanas kampaņu pret septiņdesmit tūkstošus lielo spāņu diasporu, uzsāka genocīdu pret atsevišķām cilšu grupām, lika nogalināt visus iedzīvotājus, kuri nēsāja brilles, aizliedza lietot vārdu "intelektuāls", aizliedza Rietumu medicīnu par labu afrikāņu tautas medicīnai, slēdza slimnīcas, bibliotēkas un privātskolas, vajāja visus ar jebkādu augstāko izglītību, nežēlīgi iznīcināja visus kritiķus un pretiniekus, lika sazāģēt laivas un aizliedza zveju, lai novērstu pilsoņu bēgšanu no valsts, izvērsa vājprātīgu savas personības kultu, nomainot nacionālo moto uz "Nav cita dieva kā Masiass Nguema". Aplēses liecina, ka viņa valdīšanas laikā gāja bojā vai devās trimdā trešdaļa valsts iedzīvotāju.

Kādu dienu Nguema nogalinājis valsts kases galvu, nozadzis visu valsts naudu un paslēpis to zaru būdā, kur puse naudas vienkārši satrūdējusi, kamēr iedzīvotāji miruši badā. Jukušais tirāns katru dienu esot patērējis milzīgu daudzumu psihodēlisko narkotiku un stimulantu.

Halucinogēnu iespaidā prezidents stundām ilgi runājis ar saviem nogalinātajiem pretiniekiem, iztēlodamies tos savā priekšā. Kādu dienu taupības nolūkos Nguema pavēlējis elektrostacijas darbiniekiem pārstāt izmantot mazutu, apgalvojot, ka mašīnas turpinās darboties ar maģijas palīdzību. Elektrostacija tomēr pārstājusi darboties, un pilsēta ietinusies tumsā.

Saites.
Ekvatoriālā Gvineja.