Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nīderlandes karalienes (?-patlaban)

Tradicionāli Nīderlandes tronī atradušās tikai karalienes, bet šāda kārtība tika mainīta 2013.gadā līdz ar Vilema Aleksandra kāpšanu tronī. 1948.gadā karaliene Vilhelmīne iesāka tradīciju vecumdienās troni nodot mantinieku rokas.
Nīderlandē tradicionāli karalim nav lielas politiskās varas, viņa loma lielākoties ir ceremoniāla.
30.aprīlis ir valsts brīvdiena, kas noterikta par godu karalienes Juliānas dzimšanas dienai - Koninginnedag. Sākot ar 2014.gadu tā pārsaukta par Karaļa dienu.

Mērija II (XVII gs.).
Radniecība. Tēvs - Jorkas hercogs, vēlākais Anglijas karalis Džeimss II.
Dzīvesgājums. Kromvela valdīšanas laikā Anglijā princese Mērija kopā ar karalisko Stjuartu ģimeni devusies bēgļu gaitās uz Holandi.

Ludviķis Bonaparts (1806.-1810.g.).
Dzīvoja no 1778.-1846.g.

Vilems III (?-1890.g.).
Nomira 1890.gadā, kopš tā laika tronī kāpa tikai sieviešu dzimtes valdnieces.

Vilhelmīne (1890.-1948.g.).
Radniecība. Meita – Juliāna (nākamā karaliene).
Biogrāfija. Valdīja gandrīz 58 gadus. 1948.gadā nodeva troni savai meitai Juliānai.
Redzējusi prezidenta Linkolna spoku nakšņojot Baltajā namā 1941.gadā.
1948.gadā iesāka tradīciju vecumdienās troni nodot mantinieku rokas.

Juliāna (1948.-1980.g.).
Radniecība. Māte – Vilhelmīne (iepriekšējā karaliene).
Meita – Beatrikse (nākamā karaliene).
Biogrāfija. Dzimusi 30.aprīlī. Holandieši šo dienu – Koninginnedag plaši svin. 30.aprīlis ir valsts brīvdiena, kas noterikta par godu karalienes Juliānas dzimšanas dienai. Sākot ar 2014.gadu tā pārsaukta par Karaļa dienu.

Beatrikse (1980.-2013.g.).
Radniecība. Māte – Juliāna (iepriekšējā karaliene).
Vīrs - Klauss fon Amsbergs (1926.-2002.g.).
Trīs dēli – vecākais Vilems Aleksandrs (dz.1967.g., nākamais karalis), vidējais – Johans Friso (dz.1968.g., kopš 2012.gadā komā pēc tam, kad slēpošanas laikā Austrijas Alpos viņu apraka lavīna) un jaunākais -Konstantīns (dz.1969.g.).
Biogrāfija. Dzimusi 30.janvārī.
Laulājās Vesterverkas baznīcā Amsterdmā.
Kāpa tronī 1980.gada 30.aprīlī.
1984.gadā viņa nolēma vienu no Hāgā esošajām pilīm pārdēvēt par karalienes „darba vietu,” lai būtu tuvāk Nīderlandes valdībai un parlamentam. Tajā ik nedēļu viņa tikās ar premjerministru, lai pārrunātu valdības darbu.
2009.gada aprīlī Apeldornas pilsētā kāds vīrietis ar automašīnu ietriecās cilvēku pūlī, kas vēroja svētku parādi ar Beatrikses un citu karalisko personu piedalīšanos. Traģēdijā gāja bojā 8 cilvēki, arī autovadītājs. Policija uzskata, ka vīrietis gribēja ietriekties autobusā, kur atradās karaliskā ģimene.
Nīderlandes karaliene Beatrikse piektdien svinēs 30. gadadienu kopš kāpšanas tronī. Svinības notiek laikā, kad izcēlusies valdības krīze, kas, pēc novērotāju domām, padara vēl svarīgāku viņas kā vienojošās figūras lomu.
"Beatrikse ir vienotības simbols. Tā ir viņas kā karalienes loma," aģentūrai AFP teica Nīderlandes karaliskās ģimenes hronists Hans van Brī. "Cilvēkiem jāzina, ka ir kāds, kurš rūpējas par valsts stabilitāti."
Ņemot vērā centriski kreisās valdības sabrukumu februārī saistībā ar strīdu par Nīderlandes militārās klātbūtnes pagarināšanu Afganistānā, 72 gadus vecās karalienes aiziešana pensijā pirms jūnijā gaidāmajām vēlēšanām ir maz ticama, teica hronists.
Kaut arī pirms pagājušā gada Karalienes dienas svinībām izskanēja minējumi par viņas atteikšanos no troņa, šogad šādas runas nav dzirdamas.
"Viņa neatteiksies no troņa tik vētrainā laikā, it īpaši tagad, kad 43 gadus vecā kroņprinča Vilema Aleksandra popularitāte saņēmusi triecienu," teica Van Brī.
Sabiedriskās domas aptaujā šā gada sākumā tika konstatēts, ka sabiedrības uzticība Vilemam Aleksandram krasi mazinājusies, kad atklājās karaliskā pāra loma luksusa atpūtas kompleksa celtniecībā Mozambikā.
"Vairākums nīderlandiešu vēlas, lai Beatrikse turpina pildīt karalienes pienākumus," tika konstatēts aģentūras "TNS Nipo" veiktajā aptaujā. "Puse aptaujāto uzskata, ka 2013.gads, kad karalienei paliks 75 gadi, būtu labs gads varas nodošanai."
Monarham ir svarīga loma Nīderlandes politikā, jo viņš ieceļ tā dēvēto valdības veidotāju, kurš pēc vispārējām vēlēšanām izskata iespējas izveidot koalīcijas valdību un apstiprina rezultātu.
Karalis vai karaliene arī paraksta likumus un vada Valsts Padomi, kas dod ieteikumus Nīderlandes valdībai likumdošanas jautājumos un ir valsts augstākā administratīvā tiesa.
Kaut arī Beatriksi uzskata par vienkāršu, nopietnu un kārtību mīlošu karalieni, viņai 30 gados izdevies piešķirt monarhijai modernas, aktīvi strādājošas institūcijas veidolu.
"Ja Nīderlandē būtu prezidenta vēlēšanas, Beatrikse tajās viegli uzvarētu," teica nīderlandiešu vēsturnieks Hans van den Horsts.
Ar iesauku "Nīderlandes izpilddirektore" viņa izstaro buržuāzisku valdzinājumu savās nevainojami izgludinātās, praktiskās kleitās un kostīmos ar stingro frizūru, kuru nespēj izjaukt pat pārsteidzoši lielā cepuru kolekcija.
Pretēji savas mātes Juliānas neuzbāzīgajam valdīšanas stilam Beatrikse atteicās kļūt tikai par "lenšu griezēju" un lika uzrunāt sevi nevis "kundze", bet "majestāte".
Pēc kāpšanas tronī viņa vienu no karaļu pilīm Hāgā pārveidoja par darba pili un rīkoja iknedēļas tikšanās ar premjerministriem, lai apspriestu valdības lietas.
Pagājušajā gadā valsts piedzīvoja šoku, kad kāds vīrietis ar savu automobili ietriecās Karalienes dienas svētku dalībniekos Apeldornas pilsētā, gandrīz skarot atvērto autobusu, kurā brauca Beatrikse un viņas ģimenes locekļi.
Uzbrukums, kurā gāja bojā septiņi garāmgājēji, lika pieņemt lēmumu padarīt svinības vienkāršākas un ierobežot šā gada pasākumus ar karalienes vizītēm divās dienvidu provinces Zēlandes pilsētās.
2011.gada martā kļuva par pirmo Nīderlandes monarhijas pārstāvi. Kas devusies oficiālā vizītē uz Persijas līča rajonu – Kataru.
2012.gadā parlaments nolēma ierobežot karalienes lomu jaunas valdības veidošanā, kas bij aneierasti liela Eiropas monarhiju vidū.
2013.gadā savas 33.valdīšanas gadadienā un 75 gadu vecumā 30.aprīlī viņa paziņoja par pilnvaru nolikšanu.

Vilems Aleksandrs (2013.-tagad).
Radniecība. Māte – Beatrikse (iepriekšējā karaliene).
Brāļi – divi jaunākie. Vidējais – Friso (dz.1968.g., kopš 2012.gadā komā pēc tam, kad slēpošanas laikā Austrijas Alpos viņu apraka lavīna), jaunākais - Konstantīns (dz.1969.g.).
Sieva – Maksima Soregeta, bijusī investīciju baņķiere no Argentīnas (esot līdzīga Britnijai Spīrsai!).
Bērni - trīs meitiņas no sievas: Katarīna Amālija Orānijas princese (dz.2003.g.), Aleksija Juliāna (dz.2005.g.) un Ariāne Vilhelmīna (dz.2007.g.).
Dzīvesgājums. Orānijas princis.
Dzimis 1967.gadā. Dienējis Nīderlandes karaliskajos jūras spēkos.
Ieguvis grādu ūdens apsaimniekošanā un vēsturē.
Kāpa tronī 2013.gada 30.aprīlī 46 gadu vecumā - jaunākais monarhs Eiropā. Pirmais vīriešu kārtas karalis kopš 1890.gada, kad nomira karalis Vilems III. 
Pirmais mūslaiku Nīderlandes karalis, kuram atņemta formāla politiska loma valdības veidošanā.
Inkognito stādā par 2.pilotu KLM lidmašīnu čārtera reisos.
4.maijā tikās ar Ukrainas prezidentu Zeļenski.
Pēctece - princese Katarīna Amālija (vecākā no 3 meitām).

Saites.
Holandieši.