Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Ķēniņu ielejā atklātas iepriekš nezināmas faraonu bērnu kapenes

Kuriem cilvēkiem Senajā Ēģiptē bija privilēģija mūžīgo dzīvi pavadīt kopā ar faraonu? Atbildi uz šo jautājumu mēģina sniegt Bāzeles universitātes eģiptologi, kuri izrakumos Ķēniņu ielejā, kas atrodas netālu no Luksoras pilsētas, faraonu kapeņu tuvumā atraduši apakšzemes kapenes ar tajās apbedītiem apmēram 50 cilvēkiem, - galvenokārt divu faraonu ģimenēm piederīgām personām, tostarp maziem bērniem un zīdaiņiem.


Skatīt Senās Ēģiptes pieminekļi lielākā kartē


Valdnieku ieleja

Valdnieku ielejā, kas atrodas Nīlas rietumu krastā, pretī senajām Tēbām (mūsdienu Luksoras pilsēta), 500 kilometru attālumā no Kairas, Jaunās valsts laikā (1550.-1070.g.pmē.) klintīs izcirstās kapenēs tika apglabāti faraoni un ietekmīgi augstmaņi. Vislabāk saglabājušās kapenes, kas atrastas ielejā, ir faraona Tutanhamona kaps, taču plašajā nekropolē vēl joprojām tiek atrasti jauni apbedījumi. Viena no jaunatklātajām apbedījumu vietām ir kapenes KV 40.

Kapeņu KV 40 atklāšana

Šveices eģiptologi Bāzeles universitātes projekta „Valdnieku ieleja” ietvaros jau no 2009.gada veic izrakumus kapenēs KV 40. No ārpuses tikai ieplaka zemē norādīja uz apakšzemes kapeņu esamību. Līdz šīm laikam nekas nebija zināms ne par kapeņu plānojumu, ne tas, kuram tās celtas, un, kas tajās apbedīts.

Sākumā eģiptologu komanda attīrīja 6 metrus dziļo šahtu, kas viņus noveda piecās apakšzemes kapeņu kamerās. Tad viņi atraka mūmiju pārsējus, linu audumus, kaulus un citus priekšmetus, kas mētājās izkaisīti kapenēs, nepārprotami liecinot par laupītāju viesošanos.

Mumificētie bērni

Bāzeles universitātes eģiptologi centrālajā kamerā un trīs sānu kamerās uzgāja vismaz 50 mumificētu cilvēku mirstīgās atliekas. Pēc uzrakstiem uz traukiem pētniekiem izdevās noteikt identitāti un vārdus 30 apakšzemes kapenēs apbedītajiem cilvēkiem. Tituli „princis”’ un „princese” liecināja, ka apbedītās personas bija piederīgas divu XVIII dinastijas faraonu Tutmesa IV un Amenhotepa III ģimenēm. Abi faraoni valdīja XIV gadsimtā pmē.

Eģiptologu veiktā hierātisko (ēģiptiešu rakstības kursīva versija, kas attīstījās līdztekus hieroglifiskajai rakstībai) uzrakstu analīze atklāja, ka kapenēs KV 40 apglabātas vismaz 8 līdz šim nezināmas princeses, četri prinči un vairākas augstdzimušas citzemju kundzes. Vairums no apbedītājiem bija pieaugušie, taču tika atrasti arī mumificēti bērni.

Pieaugušo mūmijas laupītāji, meklējot apslēptas dārglietas, bija sadalījuši gabalos, bet bērnu mūmijas saglabājušās tikpat kā neskartas. „Mēs atradām diezgan daudz rūpīgi mumificētu jaundzimušo un zīdaiņu, kas parasti tika apglabāti daudz vienkāršāk un pieticīgāk,” - sacīja Bāzeles universitātes profesore Suzanna Bikela (Susanne Bickel), aprakstot atradumus apakšzemes kapenēs. Bērnu mūmijas bija ietītas vairākos pārsējos un apstrādātas ar bitumenu. „Mēs domājam, ka cilvēki šajās kapenēs apbedīti laika periodā, kas aptver vairākas desmitgades,” - turpināja profesore.

Kapenēs KV 40 apbedīto cilvēku identifikācija deva pētniekiem priekšstatu, kas bija cilvēki, kuriem tika piešķirta privilēģija pavadīt dzīvi aizsaulē kopā ar faraonu. Apmēram divas trešdaļas kapeņu Ķēniņu ielejā nav faraonu mūža mājas. Tā kā šajās kapenēs nav uzrakstu un tās ir pamatīgi izlaupītas, mēs varam tikai minēt, kas tajās atdusas, tā Bikela.

Pagaidām pētniekiem nav zināms kapenēs apbedīto bērnu nāves cēlonis. Tas būs jānoskaidro turmākajā atrasto apbedījumu izpētē, kura varētu sniegt jaunas zināšanas par faraona galmā dzīvojošo cilvēku ikdienas dzīvi, kā arī par viņu priekšstatiem par dzīvi pēc nāves, sacīja Bikela.

Vēlāku laiku apbedījumi

Tomēr, pat neskatoties uz to, ka kapenes KV40 jau senatnē tika vairākas reizes izlaupītas un laupītāji tās apciemoja vēl XIX gadsimta otrajā pusē, pētniekiem laimējās atrast neskaitāmus kapa piederumu atliekas, piemēram, sarkofāgu un audumu fragmentus. Kapeņu sienas un artefaktus bija skārusi uguns, kuru, iespējams, XIX gadsimta beigās ar lāpām bija pielaiduši kapeņu laupītāji. Vēl dažādu koka priekšmetu fragmenti un uzraksti uz sarkofāgiem liecina, ka kapenes vēlākā vēsturiskā periodā tikušas izmantotas atkārtoti. Ilgi pēc tam, kad Ķēniņu ieleja pārstāja kalpot kā faraonu nekropole, IX gadsimtā pmē. šajās kapenēs apglabāja priesteru ģimeņu locekļus.

Augšējā attēlā: Valdnieku ieleja. Priekšplānā pa kreisi - Hatšepsutas templis. Dibenplānā tālumā - Nīla. Avots: blog.samroberton.com

Avoti:
phys.org
ancient-egypt.org

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.