Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Karma

Sadarīto un nedarīto darbu likumsakarīga atgriešanās pie darītāja, darbība, atmaksa, liktenis

Džainisms un karma.  Saglabājušies vesela rinda pirmsbudisma tekstu, kuri ir fantastiski. Šai mācībā detalizēti ir izskaidrota neticami komplicētā karmas teorija. 
Džainismā, kas ir viena no senākajām pasaules reliģijām, ir ārkārtīgi sarežģīta sistēma matērijas definēšanai. Džainu dabaszinību tekstos teikts, ka visniecīgākais punkts telpā ir atoms. Katrs atoms var savienoties un mijiedarboties ar citiem atomiem, veidojot skandhu, kura var aizņemt bezgalīgi daudz telpas punktu (tātad no diviem, piem. ūdeņradim, līdz miljoniem, piemēram DNS). Tātad atomu savienošanās rezultātā rodas visdažādākās vielas. Džainisti tās iedala 6 grupās, no kurām vissmalkākā ir grupa "smalks-smalks = neredzams." Smalks-smalks viela var ieiet visās citās vielās, respektīvi, tās izmainīt. Viela vai matērija, iekļvusi kādā dvēselē, ārpusē manifestē sevi kā karma, tieši pateicoties šai vielai, notiek pārdzimšana. Tādējādi magnētisko lauku var uzskatīt par garu pie tam tādu garu, kas ietekmē matēriju. To ko mēs saprotam ar dvēseli, džainisti uzskata par smalko-smalko vielu, kas nesaraujami saistīta ar ķermeni, tāpat kā elektrons ar atomu.

Hinduisms un karma. Trešā hinduisma dogma, ko atzīst arī budisms, ir mācība par atmaksu, par to, ka visu cilvēka darbu kopums šai dzīvē iepriekš noteicot ceļus, kā norisināsies viņa nākamās iemiesošanās jaunā veidā (karma).

Budisms un karma. Budisms māca, ka dzīve ir bezgalīgu pārdzimšanu virkne, ka šais pārdzimšanās ir zināma pēctecība, cēloņsakarība. Tāpēc, māca budisms, cilvēks nes atbildību (karmu) par savām iepriekšējām pārdzimšanām. Cilvēka sociālo stāvokli un materiālās dzīves līmeni noteic viņa izturēšanās, viņa dzīves iepriekšējās pārdzimšanas. Ja cilvēks ir bagāts un ieņem augstu stāvokli, tas nozīmē, ka savās agrākajās pastāvēšanās, pārxzimšanās viņš dzīvojis taisnīgu, tikumīgu dzīvi un kā atmaksa par to viņam dota vara un bagātība. bet, ja cilvēks nabadzīgs, spiests strādāt citu labā, tad pagājībā viņš dzīvojis grēcīgu dzīvi un viņa posta pilnais stāvoklis ir karma, t.i. atmaksa par tādu dzīvi, un tātad viņam nav par ko kurnēt. 

Bramanisms un karma. Bramanismā par darmu uzskatīja to, kā cilvēki pildījuši savas kastas dzīves priekšrakstus. Saskaņā ar to viņu dvēseles saņemot atmaksu (karmu) un pārdzimstot jaunā apveidā.

Saites.
Džainisms un džainisti.
Hinduisms un hinduisti.
Budisms un budisti.