Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Amenhoteps III (1382.-1344.g.pmē.)

Nebmaatre jeb Amenofiss III (grieķu nosaukums).
Amenhoteps - "Amons ir apmierināts."

Senās Ēģiptes XVIII dinastijas 9.faraons no 1382. līdz 1344.g.pmē.

Radniecība. Tēvs - Tutmess IV (jebšu Amons?).
Māte - Mutemvija (Mutemwya).
Sieva - Tadoheba, Mitānijas ķēniņa Tušrata meita (jautājums mazliet neskaidrs, jo minēts, ka tā izprecināta Amenhotepam IV jeb Ehnatonam). Vai tā būtu Tija (Queen Tiye)?
Dēls - Amenhoteps IV
Lai noskaidrotu, vai Amenhoteps IV ir Tutanhamona tēvs un tātad Amenhoteps III ir viņa vectēvs, tiks veikta ģenētiskā DNS pārbaude. Tutanhamona DNS tiks salīdzināts ar Amenhotepa III mūmijā saglabājušos DNS. Pārbaudi sataisījušies veikt japāņu zinātnieki un mums patlaban nav nekādu ziņu par tās rezultātiem.
Ēģiptiešu hronikās saglabājies stāsts par to, ka Amenhotepa III tēvs varētu būt Atnācējs. Luksoras tempļa freskā attēlots kā Amons faraona Tutmesa IV (XV gs.pmē.) veidolā iekļūst faraona sievas telpās. Viņa, ieraudzījusi dieva Amona skaistumu, ielīksmojās un vēlāk dzemdēja dēlu - nākamo faraonu Amonhotepu III.
Iespējams, ka citplanētiešu gēnu klātbūtne noteikusi turpmāko šīs līnijas faraonu ārējo izskatu, kas ir pavisam dīvains (lasīt par Amenhotepa III dēlu Amenhotepu IV un mazdēlu Tutanhamonu).
Meita - Iseta.

Dzīvesgājums. Gandrīz četras desmitgades ilgā Amenhotepa III valdīšana tiek uzskatīta par Jaunās valsts ziedošāko posmu, to iezīmēja politiskā stabilitāte un ekonomiskais uzplaukums. Šajā laikā tika uzceltas daudzas Senās Ēģiptes ievērojamākās būves un pats faraons nereti tiek dēvēts par "Ēģiptes Ludviķi XIV."
Amenhoteps III kāpa tronī 12 gadu vecumā. No sava tēva Tutmesa IV mantoja impēriju, kas pletās no Eifratas Divupē līdz Nūbijai mūsdienu Sudānā, valsts atradās savā augstākajā uzplaukuma brīdī.

Ārpolitika. Savā 38 gadus ilgajā valdīšanā, Amenhoteps III Ēģiptes ietekmi apkārtējās zemēs nodrošināja, darbojoties galvenokārt ar diplomātiskiem līdzekļiem. Nodibināja sakarus ar Bābeles un Asīrijas ķēniņiem. Arī ar Mitānijas un Kipras ķēniņiem bija draudzīgas attiecības.
Valdīšanas beigās sākās nemieri Āzijas zemēs.

Saimniecība. Viņa laikā Ēģipte piedzīvoja ekonomisko uzplaukumu, valsts kasē līdzekļu netrūka. Faraons varēja atļauties ieguldīt lielus līdzekļus tempļu un piļu celtniecībā, kā arī algot tēlniekus un citus meistarus to izdaiļošanai.
Tēbās uzbūvēja Amona-Ra svētnīcai Karnakā jaunus pilonus, Amona-ra svētnīcu uzbūvēja arī Solebā, Nūbijā, kā arī milzīgu atdusas svētnīcu ar tā saucamajiem Memnona kolosiem.

Amenhoteps III un Āpiji. Faraona Amenhotepa III valdīšanas laikā ap 1370.g.pmē. Sakārā parādījās pirmie svēto vēršu Āpiju apbedījumi - tomēr tās vēl nebija katakombas. Tad katru Āpiju glabāja atsevišķā klints kapenē.

Aplūkojamie objekti.
Amenhotepa III svētnīca Tēbās. Viena nolielākajām Ēģiptē jebkad uzceltajam svētnīcām.Te atrodas slavenie Memnona kolosi, no 2014.gada to jau ir veseli 4.

Amona-Ra svētnīca Solebā. Amenhotepa III būvēta svētnīca Nūbijā, mūsdienu Sudānā.

Atradumi.
Memnona kolosi.
 Divas milzīgas faraona statujas Tēbās. 2014.gada 23.martā arheologi Luksorā, Ēģiptē svinīgi atklāja divas milzīgas, nesen restaurētas no sarkana kvarcīta izkaltas Amenhotepa III statujas, kas tagad piebiedrojas slavenajiem Memnona kolosiem Tēbu nekropolē - nu tādu ir veseli četri.

Statujas.
Vācu arheologi kādā Ēģiptes templī rietumu krastā netālu no Luksoras atraduši sarkanā granītā veidotu 1 m augstu faraona statujas galvu.

Alebastra statuja no Tēbām. Šobrīd Suruzjanas vadītā arheologu komanda turpina restaurācijas darbus, atjaunojot 14 metrus augstu alabastra kolosu pie tempļa trešā pilona. Šajā statujā Amonhotops III bija attēlots sēžam tronī, ar rokām uz ceļgaliem. Starp faraona kājām stāv 1,7 metrus augsta viņa meitas Isetas skulptūra. Statujai gan vēl pagaidām trūkst lielākā daļa no ķermeņa un galvas, taču arheologi cer šīs daļas atrast. Tas ir vienreizējs atradums, jo pašreiz pasaulē zināmas tikai nedaudzas šī perioda alabastra statujas.

Tēbu galvas. Faraona Amenhotepa III divu statuju kvarcīta galvas izstādīta Britu muzejā.

Statuja Amenhotepa III templī Tēbās. Līdz ar astoņām dievietes Sehmetas statujām arheologi uzgāja arī 0,77 m augstu, stāvoša faraona Amonhotepa III statujas daļu. No melnā granīta izgatavotā statuja attēlo faraonu nēsājam apmetni.

Kaps. Izlaupīts.
Mūmija. Tiek glabāta Kairas muzejā. 

Raksti.
Vācu arheologi Luksorā atklāj divas milzīgas, nesen restaurētas Amenhotepa III statujas.

Saites.
Senās Ēģiptes faraoni (~3100.-30.g.pmē.).