Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Abukīras zelts

1798.gada 7.augustā notika kauja starp franču un britu flotēm Abukīras līcī pie Ēģiptes krastiem. Franči cīņu zaudēja un dibenā nogāja viņu flagmanis Orient.
Līdz ar flagmani jūras dibenā nogāja arī Napoleona zelts, ko tas bija salaupījis Šveicē, atņēmis pāvestam un Maltas bruņiniekiem. Bez tam tilpnēs glabājās arī Ēģiptes karagājiena karavīru alga – 3 miljoni liru. Tādējādi tālākā militārās kampaņas finansēšana bija stipri apgrūtināta un nekāds Napoleona karagājiens uz Indiju nesanāca.

Atrašanas mēģinājumi.
Žaka Dimā meklējumi. 1986.gadā visas Abukīras kaujas nianses pamatīgi izpētīja franču advokāts Žaks Dimā un kala plānus atrast šos dārgumus. Taču pēc Ēģiptes likumiem viss, kas atrodas teritoriālajos ūdeņos, pieder valdībai. Tad advokāts ēģiptiešiem piedāvāja kompromisu: ēģiptieši patur sev zeltu un dārglietas, bet franči paturēs sev izceltos lielgabalus un citus vēsturiskos atradumus. Ēģiptieši piekrita.
Orient vraks tika atrasts ļoti ātri. Turpat tam līdzās tika uzieti vēl trīs franču kaujas kuģi ar 80 lielgabaliem. Tika uziets arī bronzas kompass ar Napoleona monogrammu, ko viņš bija dāvinājis admirālim Briē. Tika uzieti vēl lielgabali, monētu kalšanas ierīce, keramika, pogas, zobenu rokturi, matrožu personīgās mantas, taču nevienas zelta monētas. Atradumiem sekoja citi – ducis sudraba šķīvju, pāris pistoļu ar sudraba gravējumu, bet dārgumi tik un tā palika neaizsniedzami...
1988.gadā meklējumus pārtrauca. Bija beidzies Irānas-Irākas karš un vienīgais franču ekspedīcijas kuģis ar ūdenslīdējiem bija nepieciešams attīrīt Persijas līci no mīnām.

Franka Godjē meklējumi. Dārgumu meklējumus atsāka tikai 2000.gadā Eiropas Zemūdens arheoloģijas institūta vadītājs Franks Godjē. Viņa vadītā ekspedīcija no jūras dibena izcēla daudz flotes sadzīves priekšmetu: sprādzes, traukus, ieročus, franču monētas. Uzgāja arī desmitiem Maltas, otomaņu, Venēcijas, Spānijas un Portugāles monētu. Kopumā tika iegūts ap 8000 priekšmetu – tikai ap 1% no jūrā gulošajiem. Uzgāja arī simtiem bojā gājušo jūrnieku atliekas. Tikai naudas lāžu nebija.
Meklējumos ņēma dalību arī slavenais franču okeanogrāfs. Viņš uzraudzīja darbus un sniedza vērtīgus padomus. Viņš uzstāja uz visa notiekošā rūpīgu filmēšanu, kas pēcāk varēja nest ienākumus un palīdzēt finansēt tālākos darbus.
Pēc pēdējām ziņām Abukīras līci pārmeklē ar japāņu konstruētu seškājainu robotu, kas ir visai spējīgs zemūdens meklējumos. Bet patlaban vēl nekā... 

Saites.
Napoleons I Bonoparts.