Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Arikas mūmijas

Tās ir vecākās mūmijas pasaulē, uzietas Arikas pilsētas apkaimē un pieder činčoru tautas kultūrai.

Kopš vācu arheologs Makss Ūle 1917.gadā Činčoras pludmalē Arikā atklāja senās mūmijas, daudzi zinātnieki pētījuši to izgatavošanas tehnoloģiju. Izdalīti vairāki, laika gaitā pilnveidoti mumificēšanas veidi - melnās, sarkanās, dubļiem klātās un aptītās mūmijas.

Pirmajā, melno mūmiju periodā (5000.-3000.g.pmē.), mirušajiem novilka ādu, notīrīja un izžāvēja kaulus, pēc tam tos lika atkal kopā, ķermeni pildot ar zariem, mālu masu, kaltētiem augiem. Ja paša mirušā āda pēc kaltēšanas vairs nebija pietiekama visa ķermeņa apvilkšanai, izmantoja arī jūras lauvu ādu. Pēc tam ķermeni krāsoja melnu, galvaskausu pārklāja ar māla masku un tam piestiprināja garu matu parūku. Vēlāk, sarkano mūmiju periodā (3000.-2500.g.pmē.), tradīcijas mainījās un mirušos mumificēšanas procesā vairs pilnībā nesadalīja - tiem tikai izņēma orgānus, kuru vietā ievietoja organisku vielu pildījumu. Ķermeni tagad krāsoja sarkanu, melnu atstājot tikai galvu.

Tomēr joprojām nav skaidrs, kāpēc šāda paraža radusies nosacīti vienkāršā zvejnieku un jūras velšu vācēju kopienā, kuru materiālajā kultūrā nebija ne keramika, ne tekstīlijas un kuri nepazina lauksaimniecību. Līdz šim galvenokārt tika izteiktas divas versijas - viena pieļāva, ka mumificēšana pārņemta no Amazones baseina tropiskās zemienes iedzīvotājiem, otra saskatīja tradīcijas vietēju attīstību.

Netālu no pilsētas apaļas kalna virsotnes pakājē atrada 96 mūmijas, kuru vecumu zinātnieki noteica kā 7810 gadu. To vecumu pēc C 14 metodes noteicis Tarapakas institūta Antropoloģijas universitātes profesors doktors Marvins Elisons. Tās saglabājušās pateicoties ļoti sausajam klimatam, saglabājušās labāk par ēģiptiešu mūmijām, lai gan ir par 2600 gadiem vecākas. Elisons: „Apglabāšanas veids liecina par labi strukturētu sabiedrību.” Silvija Kevedo, Valsts dabaszinību muzeja antropoloģe: „Šīs noslēpumainās tautas zināšanas anatomijas jomā bijušas daudz pilnīgākas nekā senajiem ēģiptiešiem. Pārsteidzoši ir tas, ka senās mūmijas izgatavotas pēc pašas progresīvākās tehnoloģijas.”

Saites.
Činčoras kultūra.
Dienvidamerikas mūmijas.