Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Baijas

Antīka pilsēta, kas guļ nogrimusi Itālijas piekrastē Neapoles līcī.

Atrašanās vieta. Netālu no Itālijas piekrastes Neapoles līcī, 16 km no Neapoles. Pilsētas atliekas nav dziļi, tādēļ mūsdienās tūristi tās var aplūkot.

Vēsture. Pilsētu piekrastē uzcēluši senie romieši. Vietējo iedzīvotāju vidū bija izplatīta leģenda par to, ka šai skaistajā vietā notikuši Dievu kari. Iespējams tas bija tādēļ, ka Baijas atradās unikālā vietā - te bija 50 vulkāni. Vairums no tiem pilsētas celšanas laikā nebija aktīvi un to krāteros parādījās termālie avoti. Šis dziedējošais ūdens vilināja romiešus uz šejieni.
Vēsturē tā palikusi kā bagātības, greznības un izšķērdīgas dzīves simbols. Tajā bijušas pilis ar ģeotermāliem avotiem. Uz šejieni esot braukuši bagātnieki atpūtai. 
Visiem tā laika bagātajiem cilvēkiem bija villas Baijās - Cēzaram, Horācijam, Pompejam, tās bija slavens kūrorts. Pamazām pilsēta patiesi kļuva līdzīga mākslas darbam, visur slējās lepnas pilis, dārzi un skulptūras. Skats uz Vezuvu un zilo jūru visus sajūsmināja. Baijās parādījās arī kultūras pasākumi - te norisa literatūras vakari, dziedoņi sniedza koncertus, notika svarīgas politiskas tikšanās. Tomēr tai pat laikā te ieradās arī paši izvirtīgākie un zemiskākie cilvēki, kas vēlējās ienirt baudas okeānā. Dāmas un kungi novācās Baijas termālajos ūdeņos ar "veselības uzlabošanas' mērķi, tomēr bieži viņu mērķi bija citi. Tā laika pazīstams rakstnieks izteicās, ka Baijās visas sievietes kļūstot kopējas.
Tomēr visam reiz pienāk gals. Diezgan vienmērīgi un pakāpeniski krasta līnija sāka virzīties uz pilsētas centru, appludinot pilis un villas. baiju iedzīvotāji aizbrauca, pametot pilsētiņu jūras ziņā. Jūras ūdens patiesi sargāja Baiju celtnes, nesagraujot tās arhitektūras šedevrus un skulptūras, kas ir saglabājušās līdz mūsdienām. Visdrīzāk, applūšanas iemesls bija vulkāniskā aktivitāte.

Izpēte. Izpēte notiek kopš 1941.gada.
Mūsdienās Bijas kļuvušas par zemūdens arheoloģisko muzeju. Nirēji labi var aplūkot zemūdens drupas, pateicoties ūdens dzidrumam.

Aplūkojamie objekti.
Pizona villa. Pizons plānoja Nērona slepkavību.
Ulisa un Baija statujas - tam par godu tikusi nosaukta pilsēta.

Saites.
Nogrimušās celtnes.