Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Bizovajas apmetne

Бызовая.
Mezolīta laika apmetne Ziemeļurālos.

Atklāšana un izpēte. Pirmie atradumi šajā apmetnē tika uzieti vēl 1962.gadā, bet jau 1963.gadā šeit notika izrakumi. Arheologus jau tad pārsteidza savādais inventāra komplekss. Vēl nebija zināms, ka vidēja paleolīta kultūras var būt arī jaunākas par 40 000 gadiem.
Pašlaik izrakumu platība ir 550 m2, bet ir ko rakt vēl vairākus gadus. Pagaidām uzieti vairāk nekā 300 artefaktu un vairāki tūkstoši dzīvnieku kaulu. Izskatās, ka cilvēki šeit nedzīvoja, tikai apstrādāja medījumu. Šajā vietā bija tāds kā dabas slazds, kurā regulāri gājuši bojā mamuti. Konstatēti 21 mamuta kauli, kā arī matainā degunradža, muskusvērša, brūnā lāča, vilka, polārlapsas, ziemeļbrieža un zirga kauli. Tolaik arī zirgi bija medību objekti.
Dzīvojamā apmetne nevarēja būt tālāk par 10 km, joprojām notiek tās meklējumi. Ja tā bija Pečoras krastā, iespējams, ir noskalota un nekad netiks atrasta. Tātad pagaidām cilvēku kauli nav atrasti, tikai darba rīki, klasificēti kā piederoši vidējam neolītam - Mustjē tehnoloģijai, bet kādi cilvēki tos gatavoja – sarežģīts jautājums. Ir aizdomas, ka apmetnē varēja sastapties gan neandertālieši, gan mūsdienu tipa cilvēki. 
Krievu zinātnieki no Krievijas Humanitārā zinātniskā fonda apmetnē veikuši izrakumus, Norvēģijas zinātnieki pētījuši pieminekļa ģeoloģiju, lai precizētu datējumu, bet Francijas grupa – faunu, kā arī veica trasoloģijas un akmens priekšmetu izgatavošanā izmantoto tehnoloģiju pētījumus.

Ja tiks pierādīts, ka apmetnē patiesi saimniekojuši arī neandertālieši, tad to apdzīvotības apgabals stipri paplašināsies ziemeļu virzienā.

Raksti.
Neandertāliešu apdzīvotais areāls, iespējams, paplašinās līdz Ziemeļurāliem.

Saites.
Mezolīts.
Urālu kalni.