Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Empedokls (~494.~434.g.pmē.)

Empedocles.
Sengrieķu filozofs materiālists, politiķis un ārsts.

Dzīvesgājums. Dzīvojis Sicīlijas rietumu piekrastē, Agridžentas apkaimē, kur vadījis Agridžentas demokrātus.
Apgalvojis savu dievišķo izcelsmi. Leģenda vēsta, ka galu galā viņš ielēcis Etnas centrālajā krāterī, lai tauta noticētu, ka tā ķermenis izgaisis un pats viņš pārvērties nemirstīgā dievā.

Filozofiskie uzskati. Savā darbā "Par dabu" attīstījis mācību par 4 mūžīgiem un nemainīgiem dabas elementiem - stihijām: zemi, ūdeni, uguni un gaisu. Šī mācība daudzus gadsimtus ietekmēja antīkos un viduslaiku filozofus. 
Arī Empedokla minējumam par dzīvo būtņu likumsakarīgu evolūciju, kas notiek dzīvnieka ķermeņa daļu dzīvotspējīgāko kombināciju dabiskas izlases rezultātā, bija liela vēsturiska nozīme.
Orfiķu un pitagoriešu ietekmē Empedokls atzina ideālistisko mācību par dvēseles ceļošanu.

Empedokls un medicīna. Empedokls pētījis anatomijas un fizioloģijas problēmas, nodibinājis sicīliešu medicīnas skolu. Pirmais formulēja Humorālo jeb šķīdumu teoriju, kas Rietumu zinātniskajā medicīnā dominēja līdz pat Apgaismības laikmetam. Tā bija balstīta uz 4 pasauli veidojošiem pamatelementiem un tiem atbilstošiem cilvēka ķermeņa šķidrumiem: asinīm (uguns, siltums), melno žulti (atrodas liesā, gaiss, aukstums), dzelteno žulti (atrodas aknās, ūdens, mitrums) un flegmu (atrodas smadzenēs, zeme, sausums). Slimību, kā uzskatīja Empedokls, izraisīja minēto šķidrumu līdzsvara izmaiņas organismā un to ārstēt varēja izmantojot līdzekli, kura īpašības bija pretējas līdzsvaru zaudējušā šķidruma īpašībām.

Darbi.
"Par dabu." Filozofiska poēma. Tajā attīstījis mācību par 4 mūžīgiem un nemainīgiem dabas elementiem - stihijām: zemi, ūdeni, uguni un gaisu un to virzītājspēkiem - mīlu (pievilkšanos)  un naidu (atgrūšanos), kas no pirmvielām rada lietu daudzveidību.

Saites.
Sengrieķu filozofi.