Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Jozus

Senžīdu pravietis, kas sekoja pēc Mozus un veica Kanaānas iekarošanu.

Radniecība. Tēvs – Nūns.

Dzīvesgājums. Ieveda žīdus Apsolītajā zemē. Pēc viņa pavēles Derības šķirstu nesa pāri Jordānas upei un ūdens apstājās un pašķīrās. Vēlāk viņa vadībā un ar Derības šķirsta palīdzību ieņēma Jēriku. Sturmējot Ajas kalnu cietoksni, Jozus šķēpam radās tādas pat burvju īpašības kā Mozus spieķim. Viņš vadīja žīdus kaujā pret kanaāniešu ķēniņiem Ailonas ielejā ap 1400.g.pmē., kad apstājās saule gandrīz uz 20 stundām. 
Žīdi nesaudzīgi iznīcināja Kanaānas iedzīvotājus, iznīcināja "visu, kam ir dvaša," ieskaitot sirmgalvjus un zīdaiņus. 
Kļuvis vecs, viņš Sihemā savāca cilšu vadoņus, lai atcerētos visu žīdu tautas vēsturi, jo daudzi notikumu aculiecinieki jau bija miruši. Pēc viņa nāves sākās vadības krīze.

Vecajā derībā teikts, ka Dievs kungs licis Jozum veikt "Izraēļa dēlu" apgraizīšanu ar akmens nažiem, kas liecina par apgraizīšanas ļoti seno izcelsmi.

Vecajā derībā izskausti norādījumi, ka daudzi tās varoņi kādreiz bijuši dievi, kas pēc gadu tūkstošiem pārvērtušies par vēsturiskām personām. Tā, piemēram, Jozus Nūna dēls ir sena ziemeļkanaāniešu veģetācijas dievība, kas radniecīga zemkopības dievam Tammuzam un ko priesteri vēlāk pārvērtuši par Mozus līdzgaitnieku.

Avoti.
Jozus grāmata. Apraksta Kanaānas iekarošanu. 

Saites.
Vecās derības pravieši.
Jozus grāmata.