Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Kāli

Viena no Dēvas vai Durgas hpostāzēm hindu mitoloģijā.

Radniecība. Šivas sieva.

Raksturojums. Iemieso sava vīra Šivas dievišķās enerģijas (šahti) postošo aspektu.
Kāli atveido melnā krāsā, jo kādā no mītiem viņa nāk pasaulē no Durgas sejas, kas kļuvusi melna aiz niknuma. Tēpta panteras ādā, ap tās kaklu ir krelles no cilvēku galvaskausiem. 
Divās no četrām rokām tā tur nocirstas galvas, bet otrās divās - zobenu un upurējamo nazi (khadgu). No Kāli plaši atvērtās mutes nokarājas gara mēle, iekrāsota tās upuru asinīs.

Kalpas beigās Kāli ietin pasauli tumsā, sadarbojoties tās iznīcināšanā - šai funkcijā tai ir nosaukums "Laika nakts" (Kalaratri).

Kāli kults sniedzas pie neāriskiem avotiem, saistīts ar asiņainiem upurēšanas rituāliem, un pēc sava rakstura ir visai svešs ortodoksālajam hinduismam. Taču, neskatoties uz to, Kāli kults ir ieņēmis centrālu vietu dažāda vaida tantriskajās un šaktiskajās sektās. Kāli svētnīcās upurē kazlēnu, kam īpašā vietā svētnīcas pagalmā ar īpašu šķēpu nocērt galvu.

Kāli kā varenu dēmonu iznīcinātājas un dieves-aizbildnes pielūgšana īpaši izplatīta Bengālijā, kur arī atrodas galvenā tai veltītā svētnīca Kalighata jeb angliskajā izrunā - Kalkuta

Saites.
Hinduisms un hinduisti.