Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Kamjaņas megalīts

Камяни.
Savrupiene ar seniem megalītiem Vitebskas apgabalā Baltkrievijā.

Atrašanās vieta. Baltkrievija, Vitebskas guberņa, Polockas rajons (Полоцкий района), Bikulniču (Бикульничи) ciema tuvumā, Janovas (озерo Яново) ezera krastā.

Apraksts. Šeit atrodas grupa akmeņu, kas izvietoti kvadrātā ar malas garumu 15 m. Kvadrāta malas izvietotas tādejādi, ka gada gaitā norāda uz Saules norietēšanas vietām tās debesu kustības svarīgākajos momentos:
      - vasaras saulgriežos (22.jūnijā) - azimuts 43o32'; 
      - ziemas saulgriežos (22.decembrī) - azimuts 132o49';
      - pavasara un rudens ekvinokcija (21.martā un 23.septembrī) - azimuts 90o.
Ziemeļu virzienu norāda atsevišķi stāvošs akmenis, kas atrodas 22,5 m attālumā no galvenās akmeņu grupas. Neskatoties uz to, ka akmeņu kvadrāta malas norāda uz iepriekšnosauktajiem Saules ceļa punktiem, visi šie virzieni ir dublēti uz Saules atrašānās punktiem nākamajos rītos - droši vien, slikta laika gadījumiem.

Pētījumi. Vietējā folklorā nav saglabājušās jebkādas ziņas par megalīta izmantošanu un funkcijām, kā arī par tā celtniecības laiku.
Tika uzskatīts, ka saikne ar šo megalītu ir arī 1,5 km attālajam Valatovkas pakalnam (холм Валатовка) ezera pretējā krastā., kurā notika tradicionālie svētki Ivana Kupalas dienā 7.jūlijā. Tomēr mērījumi, ko veica J.Rafajevs (Ю.Рафеев) no Gomeļas 1999.gada 22.jūnijā, parādīja, ka šim pakalnam nav nekādu saistību ar megalītu.

Droši vien Kamjaņas megalīts izmantots astronomiskiem un kulta mērķiem.

Saites.
Megalīti.
Vitebskas apgabals.