Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Kabala

QBLH -  burtiski "saņemta pēc nostāsta," „tas, kas ticis saņemts,” „tas, kas sapratīs.”
Judaistu mistiskā mācība, kas parādījusies viduslaikos un tai ir savs mistiskās literatūras kodekss.

Raksturojums. Viduslaikos judaismā ļoti izplatīta bija ticība eņģeļiem - tiem bija tāda pat loma kā svētajiem kristietībā. Tāpat plaši praktizēja demonoloģiju, pūšļošanu, ticību amuletiem un talismaniem.
VIII gs. beigās un IX gs. sākumā parādījās "Radīšanas grāmata" (Seifer jecira), kurā ir izklāstīta burtu un ciparu maģiskā nozīme. XIII gs. parādījās sacerējums "Mirdzums" (Zoar), kas, savukārt, mistiskā veidā interpretēja Toru. Šai grāmatā sīki aprakstīti eņģeļi un dēmoni, paradīze un elle, dvēseļu ceļošana utt. Kabalisti apgalvoja, ka zinot attiecīgā eņģeļa vārdu, varot izdziedināt vārdziniekus, apdzēst ugunsgrēkus un vēl visu ko citu. Šī mācība plaši izplatījās ticīgo žīdu vidū.
Sava absolūti slepenā satura dēļ to tālākām paaudzēm nodeva tikai mutiski (bet tomēr kaut kad pierakstīja!). To 1290.gadā pirmo reizi pierakstīja rabīns Mozus no Leonas. Kopš tā laika Kabala tika uzskatīta par mistisku, maģisku un alķīmisku tekstu sakopojums, tātad judaistu ezotērisma apkopojums.
Galvenā metode kabalistikā ir tā saucamās hematrijas izmantošana. Hematrija ir māksla slēpt patieso vārdu jēgu ar numerācijas palīdzību, jo senžīdu valodā katram burtam ir skaitliskā vērtība.
Lai cilvēks saniegtu ain soph jeb Dievu, tam jānoiet 72 ceļi.

Žīdu vidū plaši izplatījās mistiskā Kabalas mācība - burtiski "saņemta pēc nostāsta."


Kabala par Lielo piramīdu. Pirmo reizi hipotēzi par celtnes saistību ar Kabalu izteica Rolsons Skiners vēl 1875.gadā. Viņš izstrādāja precīzu skaitļu sistēmu, kas it kā saistīja Kabalu ar Lielo piramīdu. Kingslends izkritizēja šo Skinera skaitļu sistēmu, taču pašu domu par celtnes saistību ar žīdu mistisko sistēmu nenoliedza.

Saturs.
„Zohara.” Sepher-ha-Zohar jeb īsāk - Zohara - „Mirdzēšanas grāmata,” kas sastāv no trim apakšgrāmatām. Domājams, tās 2.gs. sarakstījis Simons Bārs Johans. Aramiešu – žīdu sacerējums. Vienas no šo triju apakšgrāmatu nosaukumiem žīdu valodā laikam ir Hadra Zuta Odisha, un tajā 50 lapaspuses veltītas tam, kā Mozus pēc Tā Kunga norādījumiem pagatavo Derības šķirstu. Tas apmēram atbilst tam, kas par to teikts Otrajā Mozus grāmatā. Taču pēc tam, atšķirībā no VD, tiek mācīts kā samontēt kādu dīvainu ierīci – „Sendieni,” kas, domājams, varētu būt Mannas mašīna.
• „Mistēriju grāmata.”
• „Mazā svētā sapulce.”
• „Lielā svētā sapulce.”

Modernākus Kabalas variantus no senajem tekstiem pārrakstījis Spānijas žīds Mozus ben Šemtobs no Leonas XIII gs.

Kabalas veidi.
Kremonas kodekss.
 
Kabala Denudata. 
Kabala Unveiled. 

Grāmatas.
Gareth Knight. "A Practical Guide of Qabalistic Symbolism." 1965.g.

Saites:
Judaisms.