Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Kaimanava siena

Megalītiskas platformas atliekas Jaunzēlandes Ziemeļu salā.

Atrašanās vieta. Jaunzēlande, Ziemeļu sala, 30 km uz dienvidiem no Taupo ezera.



Atklāšana un izpēte. Atklāta pavisam nesen - 1990.gados, kad to pamanīja tūristi. Lietus ūdeņi bija izskalojuši liela koka saknes, kas bija uzaudzis uz paugura.

Apraksts. Domājams, ka siena ir redzamā daļa milzīgai būvei, kas apslēta zem vulkānisko pelnu kārtas. Iespējams, tā ir pakāpju piramīdas siena vai ceremoniālā platforma, kādas visai plaši izplatītas visā Polinēzijā. Tā ir milzīgu izmēru un ar terasēm.
1996.gadā šo vietu pētīja Čaildress: „Tā salikta no standartizētiem blokiem garumā 1,8 m un augstumā 1,5 m. Kārtojums iet 25 m taisnā līnijā no rieteņiem uz austreņiem, siena lūkojas tieši uz ziemeļiem. Siena veidota no desmit vienādiem blokiem, kas pieslīpēti un pielāgoti viens otram bez saistvielas.”
Akmens bloki piedzīti ar lielu preizitāti, tomēr laika gaitā šur tur pašķīrušies nevienmērīgas pamatu nosēšanās dēļ, atklājot vairāku centimetru lielas šķirbas. Starp zemāko bloku rindu un augšējo var izsekot horizontālai taisnai saskares šuvei.

Hipotēzes.
Sienu pirms 2000.gadiem uzcēlusi Vai-ta-hanui – vecākā zināmā tauta Jaunzēlandē, kas te mitinājusies pirms maoru ierašanās. Paši maori nekad un neko nav cēluši no akmens, vienīgi mazus akmens upurēšanas altārīšus.
Siena ir 50 gadu atpakaļ celta hospitāļa paliekas. Tā kā uz vienas sienas daļas aug resns buka koks, tad diezin vai šī teorija varētu būt patiesa.
Dabiska klinšu formācija.

Vecums. Sienas vecums nav noteikts, jo nav iegūts bioloģisks materiāls, pēc kura veikt oglekļa analīzi.  

Saites.
Vai-ta-hanui.
Jaunzēlande.