Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Maiji

Maiji šodien. Mūsdienās ap 4 miljoni maiju indiāņu dzīvo vairāku Centrālamerikas valstu teritorijās: Meksikā, Gvatemalā, Belizā, Salvadorā un Hondurasā.



Meksikā 90.gadu beigās tiem izcēlās bruņotas sadursmes ar Meksikas valdības spēkiem subkomendanta Markosa vadībā.
Patlaban vairums maiju ir lauksaimniecības strādnieki plantācijās un viņu dzīvesveids maz atšķiras no Meksikas lauksaimniecisko rajonu citu strādnieku dzīves veida. Vienīgi nelielā lakandonu cilts no Lakandonas mežiem Meksikas Čjapas pavalstī saglabājusi autentiskāku dzīves veidu.
Gvatemalā viņi dzīvo eiropiešu elites pakļautībā. Viens no mūsdienu Gvatemalas diktatoriem – Estrada Kabrera ir paudis savu uzticību Eiropas civilizācijai, ceļot šajā zemē betona panteonus, kas simbolizē koloniālo progresu un grieķu triumfu pār „barbariem.” Galvaspilsētā Gvatemalā valda spēcīga tēvoča Sema ietekme. Pilsētā maiji ir visai nožēlojamā stāvoklī, mazatalgoti un ubagi. Laukos ir pilnīgi cita aina – viņi seko un saglabā savas senču tradīcijas.

Maiju valoda. Šodien pie maiju valodas grupas piederīgās valodās runā 2 miljoni dažādu cilšu un tautību pārstāvji Jukatānā, Gvatemalā, Belizā un Hondurasā. Ļoti tuvos un radnieciskos kičemaiju dialektos runā vēl gandrīz 2 miljonu cilvēku. Mūsdienu maiju valoda ievērojami atšķiras no senās.
Šodien maiji visai greizsirdīgi sargā savu kultūru. Ģimenēs vēl līdz šim brīdim tiek glabāti XVI gs. dokumenti, grāmatas ar kādreizējo senču tituliem un zemēm, kas tiem piederēja.

Maiju ciltis.
      Huacteki. Vistālāk ziemeļos dzīvojošie maiji.
      Celtali.
      Soke.
      Cocili.
      Kiče.
Dzīvo Gvatemalas kalnienēs.
      Lakandomieši.  

Saites.
Maiju civilizācija.
Ziemeļamerikas indiāņi.