Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Mineikišķu pilskalns

Pilskalns Lietuvas ZA.

Atrašanās vieta. Lietuvas ZA, Zarasu rajonā.

Apraksts. Pilskalns atrodas uz savrupa, tagad kokiem apauguša kalna Nikejas upes kreisajā krastā. Tam ir apaļš, apmēram 50 m diametrā liels plakums.

Izpēte. Arheoloģiski pilskalns ticis apzināts un, vadoties pēc keramikas lausku un priekšmetu atradumiem, datēts ar vēlo bronzas laikmetu jau 1949.gadā.
2017.gadā pilskalnā, lai precizētu tā hronoloģiju un saglabāšanās pakāpi, notika apzināšanas izrakumi, izpētot 10 kvm lielu laukumu un izdarot 26 zondāžas urbumus. Noskaidroja, ka kultūrslāņa biezums ir 40-60 cm. Laukumā tika atsegtas stabu bedres, iespējams, kādas celtnes paliekas, kā arī iegūtas 1848 keramikas lauskas un 61 dažādi sīku priekšmetu atradumi, tostarp viens bronzas spirālpiekariņš. Ar C14 metodi nosakot zirga zoba vecumu, tika iegūts datējums: VIII–VI gs.pmē.
2020.gada vasaras sezonā, veicot plašākus izrakumus pilskalnā, izdevies atklāt nozīmīgas vēlā bronzas laikmeta apmetnes liecības. Izrakumos atsegtas labi saglabājušās koka celtnes paliekas kā arī iegūti daudz dažādi, laikmetam raksturīgi atradumi – māla, kaula un akmens priekšmeti, mājdzīvnieku un zivju kauli, keramikas trauku lauskas un citi artefakti, kas ļaus iegūt jaunas ziņas par to, kāda bija šeit pirms aptuveni trīs tūkstošiem gadu dzīvojušo cilvēku ikdiena.

Atradumi.
Koka celtnes paliekas. Izrakumos atklātā regulāri veidotā koka konstrukcija ir unikāls atradums Lietuvas mērogā. Stabi ierakti taisnā, gluži kā ar lineālu novilktā rindā, kas liecina par noteiktu arhitektonisku telpas plānojumu. Parasti arheologu veidotās bronzas laikmeta celtņu rekonstrukcijas ir visai spekulatīvas, jo būvju struktūras vāji saglabājušās. Šeit tas ir citādi – stabu bedru rinda labi izdalās pamatzemē. Pagaidām atsegta tikai konstrukcijas vidējā daļa, vēl nav redzams ne viens, ne otrs gals. Pēc pašreizējās darba hipotēzes uzietā konstrukcija varētu būt bijusi daļa no žoga, kas iezīmējis apmetnes robežu un kalpojis kā nocietinājums. Iespējams, uzieta apmetnes vārtu vietu, taču droši to vēl nevaram apgalvot. Koka celtnes atsegšanas darbi tiks turpināti nākamajā 2021.gadā.

1848 keramikas lauskas.
61 dažādi sīki priekšmeti.
Bronzas spirālpiekariņš.

Skandināvu tipa (Melāra) bronzas cirvis. Pagaidām pētnieki nevar pateikt vai cirvis izgatavots uz vietas vai importēts. Kā arī – vai to darinājis vietējais meistars vai kāds ceļojošs metāllējējs. Citi metāla priekšmeti izrakumos netika atrasti.

Māla tīģeļa pamatnes fragments. Uziets 2017.gadā un liecina, ka pilskalnā varētu būt lieta bronza.

Raksti.
Ziemeļaustrumu Lietuvā atklāta vēlābronzas laikmeta apmetne ar Lietuvas mērogā unikālu koka konstrukciju.

Saites.
Pilskalni.
Lietuva.