Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Oreškas cietoksnis

Krievu valodā - Крепост Орешек.

Atrašanās vieta. Mūsdienās tā ir Šliselburga (Шлиссельбург) Krievijā, Ļeņingradas apgabalā.

Vēsture. To uzcēla Maskavas kņazs Jurijs III Daņilovičs Novgorodas republikas laikos, kad viņš vairākus gadus valdīja Novgorodā no 1322.-1325.gadam.
Vēl pēc pāris gadiem paši novgorodieši Orehovas (остров Ореховый) salā uzcēla akmens cietoksni.
Vairākas reizes šim cietoksnim uzbruka zviedri, kas vēlējās nogriezt Novgorodai pieeju Baltijas jūrai. 1583.gadā kārtējais zvedru veiktais Orešekas aplenkums beidzās neveiksmīgi, kamdēļ tie nozlēdza miera līgumu ar Maskaviju. Tomēr plānus sagrābt šo cietoksni zviedri neatmeta.
1611.gada februārī pie Orešekas nonāca zviedru karavadonis Jēkabs Delagardija. Zviedri uzspridzināja divus priekšējos vārtus, tomēr trešos uzspridzināt tiem neizdevās un tie atkāpās, zaudējuši divus desmitus cilvēku.
Tā paša gada septembrī zviedri ieradās vēlreiz - viņi bija izlēmuši cietoksni turēt aplenkumā. Pilsētnieki un garnizons tika bloķēti, palīdzību gaidīt nebija no kurienes. Pēc vairākiem mēnešiem zviedru spēku komandieris Everts Horns piedāvāja aplenktajiem kapitulēt uz godpilniem noteikumiem - pakļauties zviedru vietvaldim un izvietot cietoksnī zviedru garnizonu. Aplenkti kategoriski atteicās, tostarp pastāvīgi veikdami izbrukumus pret zviedriem. Tomēr 1612.gada aprīlī pārtikas krājumi cietoksnī bija izsīkuši. Maija vidū no 1300 cietokšņa aizstāvjiem dzīvi bija palikuši tikai daži simti, bet atlikušie miruši no bada un slimībām. Cietoksnis padevās. Saskaņā ar leģendu, pirms tam cietokšņa aizstāvji sienā paslēpuši Kazaņas Dievmātes svētbildi, ar kuras palīdzību bija iecerejuši atgriezt cietoksni Maskavijai.
Zviedri pārdēvēja cietoksni par Noteburgu ("Riekstu pilsēta"). 
Krievi mēģināja atgūt cietoksni karā ar Zviedriju XVII gs. vidū, tomēr tas izdevās tikai Pēterim I. Pēc uzvaras krievu ķeizars pavēlēja izliet medaļu ar uzrakstu "Bija ienaidnieka varā 90 gadu" ("Был у неприятеля 90 лет"). Tomēr iepriekšējo nosaukumu Pēteris I cietoksnim neatgrieza, nosaukdams to par Šliselburgu - "Atslēgas pilsētu."

Saites.
Krievu-zviedru kari.
Ļeņingradas apgabals.