Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Šovinisms, šovinisti

Chauvinisme (franču val.).
Imperiālisma pamatā esoša ideoloģija, kas sludina kādas tautas pārākumu pār citām, pretstata vienas nācijas intereses iepretim citu tautu interesēm.

Termins "šovinisms" sākotnēji ieguva izplatību Francijā, kur 1831.gadā parādījās brāļu I. un T.Konjāru komēdija "Trejkrāsu kokarde" (La cocarde tricolore), kuras darbojošos personāžu vidū bija arī lielīgs un kareivīgi noskaņots jauniesaucamais Nikolā Šovēns. Tiek uzskatīts, ka eksistējis šā personāža reāls prototips - Napoleona karu veterāns Nikolā Šovēns (N.Chauvin), kurš ticis audzināts imperatora-iekarotāja pielūgsmes garā - Francijas militārās varenības radītājs. Tā ar vārdu "šovinisms" sāka apzīmēt dažādas nacionālā ekstrēmisma izpausmes arī citās valstīs. Anglijā XIX gs. 70.gados šovinismu apzīmēja lokālā terminā - par džinhoismu.

Šovinisms un nacionālisms. Divas radikāli dažādas lietas. Dažādu laiku un tautību propagandisti šovinismu deklarē kā nacionālisma galēju formu, kas ir ideoloģiski aplami. Lieta tā, ka nacionālisms par savu lielāko vērtību uzskata tautas iespēju brīvi dzīvot savā nacionālajā teritorijā, nestādot augstāk savu tautu pār citām - jo tieši tāpat nacionālisti bez ierunām respektē citu tautu tiesības un savu kultūru un politisko neatkarību viņu vēsturiski etniskajā teritorijā.
Turpretim šovinisms uzskata savu etnosu par pārāku un izredzētāku - visu laiku vērojami mēģinājumi izcelt savas tiesības pār citām tautām. Tieši šovinisma ideoloģija ir visu impēriju pamatā. Ar lielkrievu šovinismu mēs plaši saduramies Latvijā un praktiski visā bijušās PSRS teritorijā.

Šovinisms "krāšņi" izpaužas kā dažādu laiku un vietu impērisma izpausme. No jaunākās vēstures tāds ir latviešiem labi pazīstamais  vācu nacistu šovinisms (panģermānisms) un lielkrievu šovinisms Krievijas impērijā un vēlāk PSRS - tā pārstāvji lielā skaitā vēl līdz šim darbojas neatkarīgās Latvijas teritorijā - T.Ždanoka, N.Ušakovs, A.Mamikins udc.
No citiem tādiem būtu minams serbu šovinisms Dienvidslāvijā, Ķīnas maoistu šovinisms okupētajās Uigurijā un Tibetā, birmiešu šovinisms Mjanmas savienībā, gruzīnu šovinisms attiecībā pret abhāziem u.c. daudzi piemēri. 

Raksti.
Šovinists Kruks, slēpjoties aiz "zinātnes" maskas, uzbrūk latviešu valodai.

Saites.
Imperiālisms.