Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Skaņu tehnika

Līdz XVIII gs. komponisti rakstīja mūziku pēc konkrēta pasūtījuma un tāds jēdziens kā "mūzikas tirgus" nepastāvēja. Viens no pirmajiem, kam radās ideja laist brīvā pardošanā savas mūzikas notis, bija Mocarts. Tā rī "mūzikas tirgus" kā nošu tirgus pastāvēja līdz pat XX gs. sākumam, kad tika izgudrotas pirmās skaņu ierakstīšanas un atskaņošanas ierīces.

Senākais fonētiskais ieraksts. To 1860.gada 9.aprīlī ierakstijis franču izgudrotājs Martinvils ar fonoautogrāfu. Viņš ierakstījis tautasdziesmas fragmentu, un tas ir vecākais mūsdienās pazīstamais skaņas ieraksts.

Mikrofons. Pirmo mikrofonu - ogles mikrofonu, 1877.gadā izudroja amerikāņu izgudrotājs T.Edisons. Uzreiz to izmantoja gan ne skaņu tehnikā, bet Bella izgudrotajā tālrunī. 

Enciklopēdijās rakstīts, ka pirmo aparātu skaņas ierakstīšanai - fonogrāfu, 1877.gadā izveidojis T.Edisons. Laikam tai pat gadā viņš izgudroja arī megafonu.

Vinila jeb skaņu plates (1887.-?). 1887.gada 8.novembrī Vācijas žīds Emīls Berliners patentēja gramofonu - ierīci, kas spēja ierakstīt un atskaņot skaņu no plakana diska. Pasauli pārņēma skaņuplašu (LP) bums.
1917.gada 26.februārī Ņujorkas skaņu ierakstu studija Victor izlaida pirmo džeza skaņuplati. Tā bija kompozīcija Livery Stable Blues, ko ierakstījusi Original Dixieland jass Band.
Latvijā vinila plašu izlaišanu var iedalīt posmos: 
      - pirmsākumi 1904.-1915.g.;
      - pēc I Pasaules kara 1922.-1940.g.;
      - Bellacord Electro laiks 1931.-1944.g.;
      - "Melodija" laiks 1945.-1991.g.
Iznākusi Kuldīgas novada kolekcionāra Ata Gunvalža Bērtiņa 10 gadu rakstītās grāmatas "Latviešu skaņuplašu vēsture" I daļa.

Pirmā filma ar stereo skaņu bija 3 D šausmu filma "Vaska figūru nams," kuras pirmizrāde notika 1953.gada 10.aprīlī.

Skaņa magnētiskajās lentēs.

Walkman (1979.-2004.g.). 1979.gada 1.jūlijā Sony sāka tirgot pirmos portatīvos audiopleijerus Walkman ar magnētisko lenšu kasetēm. To izstrādāja inženieris Nobutosi Kihara, lai Sony dibinātājs Akio Morita lidmašīnā varētu klausīties mūziku. Atskaņotāja izmēri bija tikai mazliet lielāks par kasetes izmēru.  Komplektā ar augstas kvalitātes austiņām tas nodrošināja lielu ērtību un mobilitāti. Valkmans ieguva kulta statusu uz veseliem 25 gadiem, un kopumā pārdoti 200 miljoni valkmaņu.

1979.gada martā uzņēmums “Philips” demonstrēja jaunu datu nesēja tipu – optisko kompaktdisku.

Kompaktdisku (CD) atskaņotājs. Darbs pie jaunā mūzikas glabātāja izstrādes sākās jau 70.gados, un tajā iesaistījās gan “Sony,” gan “Philips” pārstāvji - 1979.gadā abi uzņēmumi nolēma sadarboties. Viņi izveidoja darba grupu, kurā bija mazāk nekā ducis inženieru, lai strādātu pie vēl neredzēta produkta izstrādes.
Kompaktdisku 1982.gadā izveidoja uzņēmums Sony. To priekšrocība bija tā, ka ieraksti "nenovecoja," tiem nebija šņākoņas un blakustrokšņu kā vinila plašu un magnētisko lenšu ierakstiem. Tomēr lietpratēji konstatēja, ka skaņa ir nedabiski "sausa" un trūcīga, ja salīdzina ar analogajiem ierakstiem. Tomēr kompaktdisku populaaritāte bija sprādzienveidīga.
Kompaktdiski gandrīz pilnībā iznīcināja kasešu un vinila plašu tirgu, kā arī deva savu artavu strauji augošajai datoru nozarei. Lai arī tajā laikā pasaule piedzīvoja nozīmīgu kasešu lietošanas apjoma pieaugumu, kompaktdiski to pārspēja. Viens no iemesliem - diskā varēja ērti izvēlēties tieši to dziesmu, kuru konkrētajā brīdī gribēji klausīties.Lai arī mūsdienās kompaktdiskus izmantojam arvien retāk, tie noteikti bija nozīmīga industrijas sastāvdaļa.

MP3 mūzikas formāts. Tāds tika radīts 1993.gadā un tas ļāva saspiest mūziku līdz pat 5-10% no apjoma, tiesa gan - uz kvalitātes rēķina. Pēc tam gadu desmitiem inženieri ir strādājuši, lai palielinātu šāda formāta skaņas kvalitāti. Sākumā MP3 formāta ielietojums bija iecerēts kā tīri tehnisks.

iPod. 2003.gadā, ignorējot iebildes, Apple izgudrotājs Stīvs Džobss laida pārdošanā iPod atskaņotāju, kas izraisa revolūciju mūzikas patēriņā. Atskaņotājs bija ļoti maza izmēra, parocīgs un ārkārtīgi vienkāršs. Tā MP3 formāta ierakstu krājumi ir ērti papildināmi tīmekļa veikalā iTune Store

Skaņuplates mūsdienās. Interesati, ka skaņuplašuapjomi mūsdienās sākuši pieaugt, neskatories uz digitalizācijas ēru. Piemēram, 2011.gadā tika pārdoti 3,5 miljoni skaņuplašu, kas sastādīja ~0,3% no pārdoto mūzikas ierakstu skaita.

Saites.
Kino.