Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Sieviešu tiesības

"Sieviešu tiesību cīnītāji pieprasa palielināt virtuves platību." 

Cilvēces rītausmā dominēja matriarhāts, jo sieviete bija dzemdētāja - tātad dzīvības radītāja un līdz ar to stāvēja tuvāk dieviem. Tikai ar laiku vīrietis apjauta savu lomu radīšanas procesā un stāvoklis pilnībā mainījās.

Vēsture. 1878.gadā pirmo reizi vēsturē sieviete tika pieņemta par telefonisti. Līdz tam valdīja uzskats, ka sievietes ir pārāk dumjas tādam tehniskam darbam. Tomēr tālruņu kompānija nolēma pamēģināt, jo vīrieši pārlieku daudz klientiem sarunāja rupjības.

Sievietes-autovadītājas. Pirmā tāda sieviete bija Anna Frenča. Viņas tēvs - Vašingtonas apgabala (ASV) ārsts uzticēja Annai vadīt savu automobīli 1900.gadā, un tā viņa kļuvusi par pirmo autovadītāju sievieti pasaulē. Tikai 20 gadu vēlāk ASV tiek pieņemts likums, kas sievietēm ļauj vadīt auto.

Sievietes-lidotājas. 1963.gadā pilote Ivonna Poupa pirmo reizi vēsturē vadīja starptautisku avioreisu Londona-ASV. Tikmēr krieviete Valentīna Tereškova kļuva par pasaulē pirmo sievieti kosmonautu.

Sieviešu vēlēšanu tiesības. Pirmo reizi sievietes tādas tiesības ieguva Zviedrijā t.s. "brīvības ēras" laikā 1718.-1771.g. kā arī īsus brīžus arī citās valstīs. Tādas patstāvīgas tiesības pirmo reizi noteikusi Jaunzēlande 1893.gadā. ASV vēlēšanu tiesības sievietēm piešķīra 1920.gadā.

Kailums kā ierocis. Pirmo reizi kaila sieviete uz kinoekrāna parādījās 1916.gada filmā "Dievu meita" un sacēla milzīgu ažiotāžu. Šādā veidā spēlēja Austrālijas peldēšanas čempione Anete Kellermane. Mūsdienās filma zudusi.

Judaisms un sieviešu tiesības. Izraēlas valdība atzīst rabīnu tiesas spriedumus ģimenes tiesību jomā. Šī tiesa izšķir lietas, pamatojoties uz Toru un Talmūdu - tie noliedz dzimumu līdztiesību, civilo laulību u.c.

Saites.
Sieviete islāmā.