Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Tlaloks

Tolteku lietus un pērkona dievs.

Sinonīmi un analogi. Maijiem - Čaks.

Raksturojums. Lietus, vētru un zemestrīču dievs.



Ikonogrāfija. Simbols – Ūdensčūska.
Tlaloks bieži tika attēlots ar divu čūsku masku.
 
Radniecība. Sieva - Čaļčiutlikue, ūdens pavēlniece, saldūdens dieve.
 
Vēsture. VII gs. beigās tolteku iekarotāji no centrālās Meksikas kalnienēm to aiznesa uz Jukatānu, kur tas tagad vērojams daudzu maiju senpilsētu atveidos. Tomēr uzskata, ka Tlalokam un maiju lietus dieviem ir kopēja olmekiska izcelsme.

Atradumi.
Čicenica.
Šeit vispazīstamākā Tlaloka figūra atrodas Karavīru svētnīcas virsotnē.
Balankančas alā. Šai maiju senošu rituālajā alā Čičenicas tuvumā uzieta Tlaloka figūra.
Balamkas alā. Te atrasti vairāki Seibas attēli uz rituālajiem priekšmetiem.
Kopanā. Kādā slēpnī Kopanā tika uzietas nefrīta plāksnītes ar galvenā Teotivakānas dieva (vēlakais acteku Tlaloks) analogu.
Tikalā. Uz stēlas Nr.32 attēlots Tlaloks.

Jašha. Stēla Nr.11. To uzgāja 1915.gadā Kārnegija institūta ekspedīcijas dalībnieks S.G.Morlijs. Uz tās attēlots Tlaloks īsām kājām, ar krāšņu galvas rotu no spalvām, bruņots ar garu šķēpu un taisnstūra vairogu. Bez hieroglifiskām zīmēm.

Tollana. 2007.gada pavasarī pie Tollanas tika uzietas 24 upurētu bērnu mirstīgās atliekas. Starp tām atradās Tlaloka figūriņas, kas vedina uz domu, ka bērni upurēti Tlalokam lietus izsaukšanas nolūkos.

Mehikas Antrolpoloģijas muzeja statuja. Uzieta Koatličanas ciemā, izžuvušas upes gultnē. 20 km no Teotivakānas. Svars 168 t, vecums vairāk kā 2000 gadu, dzeltenbrūnā krāsā, statujai zudušas rokas. Statujas autorību piedēvē actekiem, lai gan nekādu pārliecinošu datu tam nav. Patlaban atrodas pie Valsts Antropoloģijas muzeja ieejas Mehikā, kur tas nogādāts ar speciālu 48 riteņu platformu.

Teotivakānas statuja. Tāpat ari šeit pie Mēness piramīdas atrasta neliela Tlaloka statuja, visai līdzīga lielajai, pie Antropologijas muzeja esošajai.

Saites.
Tolteku mitoloģija.