Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Arabikas ala

Пещера АрабикаПещерa Аpaka, Сарма.
Karsta ala Abhāzijā, kas pretendē uz dziļākās alas statusu pasaulē.

Vēsture. Līdz XXI gs. sākumam tikai nedaudz speleologi bija par to dzirdējuši, un neviens nezināja tās īsto dziļumu.
2001.gada septembrī Krasnojarskas speleologi, kas jau iepriekš bija viesojušies Arabikā, saņēmās pierādīt, ka tā ir rekorddziļa - veselus 2 km. 
Tomēr pēc tam, kad 18 krasnojarskieši pa stāvām sienām sasniedza 1 kilometra dziļumu, Abhāzijā sākās spēcīgas lietusgāzes, un arī alā ielauzās ūdens straumes. Daļu speleologu ūdens pārsteidza atzīmē 1100 m - brīdī, kad tie cēlās ārā no 1570 m dziļuma. Cita speleologu daļa tobrīd atradās 700 m dziļumā. Lai glābtu ūdens straumes ieslodzītos cilvēkus, no Krasnojarskas izlidoja jauna speleologu grupa, bet no Sočiem - Ārkārtas situāciju ministrijas (МинЧС) grupa.
29.septembrī virszemē ar milzīgām grūtībām patstāvīgi izkļuva pirmie 6 speleologi, paziņodami, ka palikušie 12 atrodas bāzes nometnē  vairāk kā 400 m dziļumā. Nākamajā dienā ūdens straumes alā nedaudz atslāba, un visiem pārējiem arī izdevās izkļūt virszemē. Pēc viņu vārdiem pie 1570 m atzīmes viņi redzējuši, kā ūdens stāvus devies kaut kur lejup, un ūdens atsitiena troksni pret dibenu viņi nebija dzirdējuši - iespējams, ala dodas daudz tālāk.
Bez tam speleologi izvirzījuši hipotēzi, ka ala kaut kur pazemē savienojas ar slaveno Gaišzilo ezeru, kas atrodas pa ceļam uz Ricu.

Saites.
Abhāzija.
Alas un grotas.