Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Asama, Indijas pavalsts

Assam.
Pavalsts Indijā.

Iedzīvotāji - sinpho (>7000).

Vēsture. No Asamas ir sācies tējas uzvaras gājiens pa pasauli.

Aplūkojamie objekti.
      Guvahata. Guwahati. Asamas administratīvais centrs.
            Kamakhya Mandir svētnīca. VIII gs. Veltīts tantrisma mācībai un dzīvnieku upurēšanai.
      Tezpūra. Asamas senā galvaspilsēta.
      Sivasagāra. Sivasagar - "Šivas ūdens." Senā Asamas galvaspilsēta (vēl viena?), no kuras Ahomas dinastijas ķēniņi 600 gadus pārvaldīja šo zemi.
      Džatingas ieleja. "Krītošo putnu ieleja." Katru gadu augustā naktī esot vērojams neparasts krītošu putnu fenomens.
      Kāziringas rezervāts. UNESCO sarakstā. Āzijas labākais rezervāts, dēvēts par "Āzijas Serengeti." Nodibināts 1905.gadā 152 kvkm platībā ar nolūku aizsargāt vietējos degunradžus. Tobrīd degunradžu tur bija pavisam nedaudz, 2020.gadā - 2416 gabali. Citi dati - 1900 Āzijas vienraga degunradži, kas esot 2/3 no visiem uz Zemes sastopamajiem. Rezervāta dibināšanā nopelni ir Mērijai un Džordžam Kerzoniem. Pašlaik šeit mājo arī lielākās Indijas zīloņu, Bengālijas tīģeru un ūdens bifeļu populācijas pasaulē.
      Kāziringas Orhideju parks. Izcila savvaļas orhideju dažādība. Parka izveidošanas iniciators bija kāds Ahils Gogoi. Te apskatāmas vairāk kā 600 orhideju sugu. Gogoi parkā izveidojis arī nelielu muzeju par dažādu vietējo cilšu tradīcijām, dzīvi, ieskatu zīda aušanā, rīsu audzēšanā, garšaugu kolekciju. Apaļā stundā sākas tradicionālo deju izrāde.
      Bamuni Hills. Pakalns Brahmaputras upes krastā, kura virsotnē izkaisītas antīkas hinduistu svētnīcas drupas ar smalkiem akmens kalumiem.
      Majuli. Pasaules lielākā upes sala (Brahmaputras upē), kur Satra klosteros vietējie joprojām turpina praktizēt seno vaišnavītu reliģiju.

Asamas tēja. Skots Roberts Brūss kopā ar brāli Čārlzu Aleksandru britu armijas sastāvā uzturējās Tezpūrā un ceļoja pa reģionu.  1823.gadā, īsi pirms savas pāragrās nāves, viņš izstāstīja brālim par atklājumu - iezemieši no sinpho cilts uzturā mēdz lietot kāda krūma lapas, tas tiem dod spirgtumu un enerģiju. Viņu tehnika bija saplūkt tās svaigas, dienā žāvēt karstā saulē, naktī atstāt rasā, pēc 3 dienām visu sabērt bambusa cilindrā un paturēt ugunskura dūmos gala rezultātā cilts ieguva tēju, kādu eiropieši vēl nepazina.
Abi brāļi sāka interesēties par šo fenomenu, nojaušot tā lielo ekonomisko potenciālu. Ir versija, ka iezemieši nev gribējuši izpaust savus noslēpumus, tādēļ tie iegūti apmaiņā pret opiju. Tālāk notikumu gaitu aizkavēja angļu pirmais karš pret birmiešiem. Pēc kara un brāļa nāves  Čārlzs Aleksandrs turpināja iesākto, klūstot par Indijas tējas tēvu.
Sākotnēji viņš kļūdijās, mēģinot šeit ieaudzēt vienīgo tobrīd zināmo Ķīnas tēju, bet tās krūmi sakrustojās ar vietējiem un gāja bojā. 1836.gadā viņš nosūtīja uz Deli pirmos paraugus no vietējo krūmu tējas un saņēma augstu novērtējumu. Pēc gada viņš jau nosūtīja 46 lielas lādes Deli Tējas komitejai, bet 1839.gadā astoņas milzīgaslādes uz Londonu - bija sācies Asamas tējas triumfs.
1871.gada oktobrī tobrīd 78 gadus vecais Čārlzs Aleksandrs saņēma Britu karaliskās mākslu apvienības prestižo balvu par Asamas tējas plantāciju apguvi. To piešķīra, un piešķir joprojām, par izciliem sasniegumiem mākslā, rūpniecībā, komercijā. Tā vietējo uzmundrinošo iezemiešu līdzekli pārvērta par pasaules slavenu uzņēmumu, kas joprojām nes Asamas vārdu. īstā Indijas tēja aug tikai šeit!
Ķīnas tēja bija atklāta agrāk, bet Asamas tēja to daudzējādā ziņā ir pārspējusi. Pirmkārt,tā ir slavena ar savu īpaši spirgto, iesalam līdzīgo garšu, ko nodrošina unikālais tropiskais klimats - spēcīgs mitrums un augstā temperatūra, kas rada siltumnīcas efektu. Tas nodrošina tik unikālus apstākļus, ka pasaules slavenā angļu un īru brokastu tēja ir iedoājama ikai no smalkām Asamas tējas lapiņām.
Otrkārt, Asama ir pasaulē vislielākais tējas audzēšanas reģions, kas izvietojies Brahmaputras abos krastos un sniedzas līdz Bangladešai un Mjanmai.
Asamas galvenā eksportprece ir melnā tēja, bet šobrīd tiek gatavots arī mazāks daudzums zaļās un baltās tējas - atšķirību nosaka citāda to pašu Camellia sinensis var. assamica.

Saites.
Indija.