Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Baikāls, Baikāla ezers

"Sibīrijas zilā acs."
Pasaules dziļākais ezers un pats lielākais saldūdens avots uz Zemes, kas atrodas Centrālāzijā, Sibīrijas dienvidos, šodienas Krievijas impērijas teritorijā. 

Apraksts. Pasaulē dziļākais ezers - 1637 m (min arī 1642 m), un to uzskata arī par pasaules vecāko ezeru. 
Tilpums - 23 km3, pēc tilpuma ir lielākais saldūdens ezers pasaulē.
Apkārtnes iedzīvotāji to mēdz saukt arī par jūru, jo tas satur vairāk kā 20% no pasaules virszemes šķidrā saldūdens krājumiem. Baikāla ezerā ietek 336 upes un strautiņi, no kuriem lielākās ir Selenga, Augšangāra, Barguzina, Turka, bet iztek tikai viena upe - Angāra. 
Baikālā atrodas pasaulē lielākā ezera sala - Oļhona (32 km gara, platība 730 km2).

Ģeoloģija. Tas veidojies tektonisko plātņu lūzuma vietā, tādēļ seismiskās aktivitātes šeit nav retums. Tā ūdens ir viens no skaidrākajiem pasaules ezeru vidū.
Tiek uzskatīts, ka Baikāls ir arī pasaulē vecākais ezers – uz zemes tas ir jau 25 miljonus gadu. 

Izpēte. 2008.gada 28.jūlijā Krievijas dziļūdens izpētes aparāts "Mir-1" Anatolija Sagaļēviča un Vjačeslava Nagovicina vadībā sasniedza pasaules ieniršanas dziļuma rekordu saldūdens vidē. Aparāts iegremdējās starp Ižimejas un Uhanas ragiem, sasniedzot līdz šim neizpētītas dzelmes dibenu 1580 metrus zem ezera līmeņa.
Iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Ezera daba. Ezers iekļauts UNESCO dabas mantojuma sarakstā. Te atrastas 2630 augu un dzīvnieku pasugas, 2/3 no tām ir endēmiskas (76% no faunas). Baikāls ir viens no retajiem, kurā dzīvo saldūdens roņi

Baikālā, iespējams, notikusi krievu zemūdens diversantu saķeršanās ar zemūdens amfībiju būtnēm, lai gan, visdrīzāk, stāsts ir izdomāts.

Saites.
Krievija.
Mistiskais Baikāls.