Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Mosula

Pilsēta Irākas ziemeļos. Tigras labajā krastā, Nainavas muhafāzas centrs.

Iedzīvotāji. 343 000 (1972.g.).

Vēsture. Ap 1144.gadu te valdīja seldžuku valdnieks Zengs.
Holandiešu rakstnieks un ceļotājs Nīburs Karstens Mosulu apmeklēja 1760.gada martā, pirmais arī uzrakstot par Nimrūdas pakalnu, kurš, iespējams, slēpj asīriešu valdnieku pilis.
2014.gada vidū pilsētu sagrāba Islāma valsts kaujinieki.
2015.gada sākumā “Islāma valsts” paziņoja, ka plāno iznīcināt senos, viņuprāt, islāmu zaimojošos artefaktus, ka arī tūkstošiem grāmatu un manuskriptu Mosulas bibliotēkās.
2015.gada februārī džihadisti ar veseriem un pneimatiskajiem āmuriem iznīcināja seno akadiešu statujas otrajā lielākajā Irākas muzejā - Mosulas pilsētas muzejā. Martā grupējums izplatīja video, kur nofilmēts, kā kaujinieki iznīcina muzeja eksponātus.
2016.gada novembra sākumā Irākas armija ar ASV Gaisa spēku atbalstu sāka atbrīvot Mosulu un tās apkārtni no “Islāma valsts” kaujiniekiem. 13.novembrī Irākas valdības spēki bija atguvuši kontroli pār Mosulas austreņu un DA apkārtni - atbrīvotajā teritorijā tika pieejamas arī Nimrūdas drupas.
2017.gadā tika aplenkta un ieņemta Mosulas rieteņu daļa ar vecpilsētu un tā rezultātā pilsēta atbrīvota no Islāma valsts.
2021.gada 7.martā (svētdiena) Mosulā uz baznīcu drupām pāvests Francisks I aizlūdza par kritušajiem cīņā pret Islāma valsti.

Aplūkojamie objekti.
Lielā Nuradīna mošeja. XII gs. Iespējams, tieši šo mošeju uzspridzināja paši islāmisti pēdējā Mosulas aizstāvēšanas fāzē.
Izijas medrese. XII gs. 
Karasarajas pilsdrupas. XIII gs.
Imama Jahjas mauzolejs. XIII gs.
Aunadina mauzolejs. 1247.g.
Marahudemmeha baznīca. X gs.
Maršamuna baznīca. XIII gs.

Tuvumā Nīnives un Nimrūdas drupas.

Saites.
Irāka.