Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Sinaja kalns

Saukts arī par Mozus kalnu (Jebel Musa - arābu val.).
Leģendāra vieta, kur, saskaņā ar vecā derībā esošo aprakstu, Jāve piešķīris jūdu pravietim Mozum akmens baušļu plāksnes, mūsdienu svētceļojumu mērķis.

Atrašanās vieta. Tiek uzskatīts, ka kalns atrodas Ēģiptei piederošā Sinaja pussalā.
Tomēr ir arī citas versijas par kalna atrašanās vietu. Piemēram, amerikāņu pētnieks Hovards Blūms XX gs. beigās izvirzīja hipotēzi, ka kalns atrodas mūsdienu saūda Arābijas teritorijā uz ziemeļiem no Tobrukas pilsētas - Mandeļu kalns.

Sinaja kalns. Tā augstums 2270 m. Beduīni kalnu sauc par „Mozus kalns.” Tajā Mozus atveda žīdus 3.mēnesī pēc iziešanas no Ēģiptes. Tajā var uzkāpt kājām. Ap kalnu Mozus laikā tika noteikta josla, kurā ienākt neviens nevarēja, pārkāpēji tika nogalināti. Kalnā Mozus pavadīja 40 dienas un naktis, Dievs Mozum piešķīris likumu plāksnes.

Vai tas ir Bībelē minētais Sinaja kalns? Visai apšaubāmi, jo nav nekādu pārliecinošu pierādījumu. Taču klostera Sv.Katrīnas klostera nostāstos, kurš atrodas šī kalna pakājē, tieši pašreizējais Sinaja kalns nosaukts par „Dieva kalnu.” Šie nostāsti nāk vismaz no IV gs. Kopumā arī vairums zinātnieku sliecas uzskatīt, ka tas ir tas pats īstais Sinaja kalns, izņemot dažus, kas norāda uz citām tuvākajām virsotnēm, piemēram, Džebeļ Serbal.

Sv.Katrīnas klosteris. Atrodas Sinaja kalna pakājē.

Folklora Sinaja kalnam piedēvē vēlēšanu izpildīšanu.

Saites.
Ēģipte.