Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Tbilisa

Nosaukums tulkojumā no vecās gruzīnu valodas nozīmē “silta vieta,” dēļ pilsētā esošajiem siltajiem sēravotiem.
Gruzijas galvaspilsēta.

Vēsture. Leģenda vēsta, ka V gadsimtā valdnieks Vahtangs I Gorgasali izlēmis šajā apkaimē celt pilsētu, bet vēl nav zinājis, kur tieši. Devies medībās, un viņa vanags, kas meties pakaļ medījumam, izlaidis to no nagiem, un nomedītais putns iekritis strautā. Kad valdnieks to izņēmis no ūdens, putns jau bija izvārījies. Karalis Gorgasali to uzskatījis par labu zīmi un tieši šeit dibinājis Tbilisi.
Līdz 1936.gadam – Tifilisa.

Aplūkojamie objekti.
Sameba baznīca. Tbilisas lepnums.
Vecā bazilika. (Anchiskhati)

Svētās Trīsvienības baznīca. Viena no greznākajām un milzīgākajām, to pabeidza celt tikai 2004.gadā, par gruzīnu bandīta-miljonāra Ivanišvilli ziedotu naudu.

Sēra pirtis.
Krāmu tirgus.
Centrā pie Sausā tilta.
Narikalas cietoksnis.
Cionas katedrāle.
Rustavelli avēnija.
Abanotubana rajons.
Ar XIX gs. austrumu stila dzīvojamās mājas un sērūdeņraža avoti.
Leļļu teātris. Slaveno gruzīnu filmu “Mimino” un “Kin-dza-dza” autora Revaza Gabriadzes dibinātais Leļļu teātris, kur atrodama arī jauka kafejnīca. Blakus vecajai bazilikai.
Žīdu kvartāls. Košas verandiņas un koka balkoniņi.

Mātes Gruzijas statuja. Uzkāpt līdz liegi smaidošajai, milzīgajai Mātes Gruzijas statujai nav joka lieta, bet skats no šī pakalna paveras varens. Vienā rokā māte tur vīna trauku, ar ko pacienāt viesus, bet pret ienaidniekiem milzu statujai otrā rokā ielikts zobens.

Botāniskais dārzs. Līdz tam var nolaisties ar tā saucamo ziplainu.

Padomju okupācijas muzejs. Nodibināts 2006.gada maijā Gruzijas Valsts muzeja sastāvā. Muzeja ekspozīcija veltīta padomju perioda notikumiem no 1921.-1991.gadam, politisko represiju upuriem, valsts nacionāli liberālajām un dumpinieku kustībām. Muzejā aplūkojamas gruzīnu sabiedrisko un kultūras darbinieku personiskās lietas, kas tikušas padomju okupantu safabricētas, dokumenti par to nošaušanām, citi artefakti. Elspozīcijā aplūkojams arī viens no vilciena vagoniem, kurā tikuši sodīti ar nāvi 1924.gada sacelšanās dalībnieki. Atsevišķs stends veltīts Krievijas 2008.gada agresijai (Piecu dienu karam).

Okrohanas ceļš. Gravitācijas anomālija Tbilisas tuvumā. 

Saites.
Gruzija.