Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Āda, anatomiskā

Latīniski - integumentum, cutis.

Dzīvnieku (arī cilvēku) ķermeņa ārējā sega, kas aizsargā ķermeni no  apkārtējās vides ietekmes un mikroorganismiem un ir arī maņu orgāns, piedalās vielmaiņā un termoregulācijā.

Bezmugurkaulnieku āda sastāv galvenokārt no epidermas, kas dažām grupām rada blīvus (tārpu kutikula) vai cietus (posmkāju hitīns, gliemju čaulas) aizsargveidojumus.

Aukstasiņu mugurkaulniekiem ādā ir 2 slāņi; siltasiņu mugurkaulniekiem ir arī zemāda. No epidermas veidojas ādas dziedzeri, rāpuļu ragvielas zvīņas un vairogi, putnu spalvas, zīdītāju mati, nagi, ragi. No pamatādas rodas zivju kaula zvīņas un pārkaulojumi rāpuļa ādā.

Augstāk attīstīto mugurkaulnieku ādai ir 3 slāņi:
      -  epiderma - virsāda, sastāv galvenokārt no epitēlijaudiem, radusies no ektodermas;
      -  pamatāda - sastāv galvenokārt no saistaudiem, radusies no mezodermas;
      -  zemāda - tajā ir daudz taukaudu.

Cilvēku āda. Atbilst augstāk attīstīto mugurkaulnieku ādas anatomijai. Kopējā virsma ir 1,5-2 m2, biezums 0,5-4 mm. Epidermai ir divas kārtas: bazālā (augšanas) kārta un raga kārta. Bazālās kārtas šūnas nemitīgi vairojas, tuvojas virsmai, zaudē kodolus, pārragojas un nolobās. Pilnīga epidermas šūnu atjaunošanās notiek apmēram 20 dienās.
Ādas virsma ir nelīdzena, veido katram cilvēkam individuālu, mūža gaitā nemainīgu zīmējumu. Šo īpašību izmanto daktiloskopijā.
Pamatādā, daļēji arī epidermā, ir daudz receptoru: uz 1 cm2 ir apmēram 25 taustes, 12-15 aukstuma, 1-2 siltuma, 100-200 sāpju receptori.
Zemādas taukaudu attīstība katrā ķermeņa daļā ir citāda, atkarīga arī no dzimuma, vecuma, individuālajām īpašībām.
Cilvēka ādas krāsu rada galvenokārt virsādas bazālās kārtas un pamatādas pigmenti. Cilvēku rasu raksturošanai antropologi ādas krāsu noteic pēc īpašas krāsu skalas (tajā ir 36 nokrāsas). Rasei tipiskā ādas krāsa rodas drīz pēc cilvēka dzimšanas. Filoģenēzē tā radās insolācijas ietekmē.

Saites.
Ādas slimības.