Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Komodu pūķi

Lielākā ķirzaka pasaulē, kas mīt Komodu un Rinkas salās Indonēzijā.

Lielākās ķirzakas uz Zemes. Tās ir izcili mednieki - to kājas ļauj ātri skriet, peldēt, kāpt kokos. Apveltītas ar asiem zobiem, kas izdala indi, paralizējot upuri. Ir spēcīga aste, kas var dot nāvējošu triecienu briedim, un rīkle, kas ļauj norīt visu kazu vienā rāvienā. 

Stāsta, ka šie dzīvnieki atklāti, kad kāds I Pasaules kara pilots, kura vadītais lidaparāts notriekts, aizpeldējis līdz kādai attālākai Indonēzijas saliņai. Pēc tam viņš stāstījis par dīvainiem reptiļiem, kas apdzīvojuši salas krastus. Diemžēl neviens viņam neticēja.
Citā versijā tiek teikts, ka šīs ķirzakas jau sen ir zināmas kā „zemes krokodīli” vai „aizvēsturiskie briesmoņi.” 1910.gadā holandiešu leitnants nolēma doties uz salām, kur stāstīja, ka dzīvo mistiskais komodo, lai iegūtu pierādījumus tā eksistencei. Viņam paveicās – viņš ieguva fotogrāfiju un milzīgās ķirzakas ādu.
Vēlāk 1926.gadā slavenākā ekspedīcijā tika notverti divi komodo. Šī ekspedīcija esot iedvesmojusi vienu no visu laiku populārākajām filmām par Karali Kongu, kas arī zināms kā aizvēsturisks dzīvnieks, kas atrasts uz kādas attālākas salas. Filmas direktors pat vēlējies filmā filmēt arī kādu Komodo ķirzaciņu. Diemžēl tas galu galā nebija iespējams un viņš tos aizvietoja ar animētiem dinozauriem.
Viens no mūsdienu mītiem ir tas, ka tām īstenībā nav indes un to upuri nomirst no asins saindēšanās pateicoties nāvējošām baktērijām, kas atrodas ķirzaku mutē. Lai gan ir taisnība, ka to siekalas satur diezgan daudz visādu kaitīgu baktēriju, nesenie pētījumi vairāk gan tendēti uz ideju, ka šie dzīvnieki ražo spēcīgu, asinsizplūdumus un paralīzi izraisošu indi, padarot tos par lielākajiem indīgajiem dzīvniekiem.

Komodo sala. Neliela sala Zunda arhipelāgā Indonēzijā. 

Abu salu ainavā galvenokārt dominē savannas un zālieni. Komodo salas Rozā pludmale (Pink Beach) ir viena no retajām rozā smilšu pludmalēm pasaulē.

Interesanti! Lāto Lapsa savā rakstā "Vulkānu pasaules superzvaigzne atgriežas" (Sestdiena, 4.-10.janv., 2019.g.) vēsta, ka Krakatau salā redzējis īstu Komodo varānu.