Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Koriandrs, kinza

Ziemeļamerikā koriandra lapas un kātiņus dēvē par cilantro, par koriandru tur sauc tikai žāvētas sēklas.Garšaugs.

Vēsture. Leģenda vēsta, ka sengrieķu ārsts Hipokrāts uzskatījis koriandru par vienu no iedarbīgākajiem augiem pasaulē, jo tā ēteriskajām eļļām piemīt spēja iznīcināt baktērijas.

Neparastā kartā koriandra lapas un sēklas ir krasi atšķirīgas pēc smaržas un garšas, tādēļ valstīs, kur tiem ir dažādi nosaukumi, cilvēki bieži nezina, ka tas ir viens un tas pats augs.

Izmanto gan sēklas, gan lapas, un tām ir atšķirīgs aromāts un iedarbība. Kinzas lapas izskatās īdzīgi selerijām, bet garša ir pilnīgi cita. Lapas izmanto salātos un svaigo mērču sastāvā, sēklas - pie maizes ēdieniem, marinādēs.

Specifiskā aromāta un garšas dēļ daži izvairās kinzas lapas lietot ēdienkartē.

Medicīnā. koriandra lapās ir ļoti daudz vitamīnu, it īpaši A, K un E. Sēklāsir daudzoncentrēta mangāna, dzelzs, magnija un kalcija. Koriandrā atrodams daudz antioksidantu,kas organizmā savienojas ar brīvajiem radikāļiem, tādejādi tos neitralizējot. Šī efekta dēļ koriandram pētījumos konstatētas ādas novecošanas aizkavējošas īpašības. Citos pētījumos novērots, ka koriandrs, iespējams, varētu mazināt sirds slimību riska faktorus, kā arī cukura līmeni asinīs.

Saites.
Garšvielas un garšaugi.