Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Mārsils, timiāns

Sen pazīstams ar savām antibakteriālajām īpašībām - senie ēģiptieši to lietoja mirušo iebalzamēšanas procesā, bet senie romieši šo augu plaši izmantoja gan ēdienu gatavošanā, lai iegūtu aromātisku garšu sieram u alkoholam, gan mājsaimniecībā, jo uzskatīja, ka istabas ir īpaši tīras, ja tīrīšanas procesā izmantots timiāns, pievienojot tā ekstraktu vai novārījumu tīrīšanas līdzeklim.

Arī mūsdienu zinātnieki apstiprinājuši mārsila antibakteriālās īpašības - timiāna tējavar palīdzēt klepus gadījumā un  imūnsistēmas stiprināšanai.  Timiānā esošais savienojums timols saistīts ar dažādiem veselību uzlabojošiem efektiem, bet vairāk pazīstams gremošanas trakta veselības uzlabošanas efekts - galvenokārt atslābina gremošanas trakta muskuļus.

Timiāna lapas bieži izmanto gaļas - īpaši putnu un zivju - gatavošanā.

Saites.
Garšvielas un garšaugi.